Sergei Lavrov: Toivomme ratkaisua pakolaiskriisiin, emme ota takaisin Norjan pakolaisia

Venäjän ulkoministeri kutsuu Euroopan pakolaistilannetta suureksi haasteeksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov otti tiistaina pitämässään kolmetuntisessa maratonpuheessa kantaa viime vuoden ulkopoliittisiin virtauksiin.

Venäjän valtionmedian mukaan ministeri totesi Euroopan pakolaiskriisistä ja Venäjän ja Saksan suhteista, että Venäjä ”on kiinnostunut vahvasta EU:sta ja tietoinen sen tämänhetkisistä ongelmista”.

”Käymme intensiivistä vuoropuhelua. En kuvaisi suhteitamme kriisiksi tai pattitilanteeksi”, Lavrov sanoi Saksasta.

Venäjä toivoo ulkoministerin mukaan, että pakolaiskriisi ratkeaa onnistuneesti sekä EU:ssa että Saksassa. Lavrov korosti, että kyseessä on hänen mielestään suuri haaste.

Sergei Lavrov totesi kuitenkin myöhemmin, ettei Venäjä aio esimerkiksi ottaa vastaan Norjasta sinne palautettavia turvapaikanhakijoita.

”Tässä on kyse ihmisistä, jotka saapuivat Venäjälle joko töihin tai vierailemaan sukulaisten luona. He eivät ole kertoneet viralliseksi maahantulosyykseen kauttakulkumatkaa Norjaan”, Lavrov totesi vastauksessaan norjalaistoimittajan kysymykseen.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa, että tulijat ovat antaneet väärää tietoa Venäjän viranomaisille, eikä heitä voi enää päästää takaisin maahan.

Norjaan tuli viime vuoden aikana kaikkiaan 5 500 turvapaikanhakijaa Venäjältä. Valtaosa heistä saapui Pohjois-Norjan Storskogin raja-aseman kautta.

Pääasiassa syyrialaistaustaiset tulijat saapuivat Venäjän rajamuodollisuuksien vuoksi polkupyörillä

Norja on linjannut käännyttävänsä kaikki Venäjältä Pohjois-Norjaan tulevat siirtolaiset heti, kun he saapuvat rajan yli. Tilanteeseen ei ole kuitenkaan vielä saatu selvää ratkaisua ja se hiertää maiden välejä.

Myös Suomeen on viime aikoina tullut turvapaikanhakijoita itärajalta. Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) on määrä ottaa maahanmuuttoasiat esiin tiistaina illalla, kun hän tapaa Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin.

Kommentit