Sergei Lavrov. LEHTIKUVA / AFP Christof Stache

Sergei Lavrov: Onko vain Natolla oikeus olla muualla kuin omilla rajoillaan?

Venäjän ulkoministerin mukaan Naton jäsenten aktiivisuus arktisilla alueilla kasvaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo keskustelleensa Norjan edustajien kanssa ”Naton jäsenten lisääntyneestä toiminnasta” arktisilla alueilla.

– Haluamme ymmärtää, millaista mandaattia Nato hakee Arktiksella, Lavrov totesi Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.

Lavrovin mukaan Venäjä ei usko arktisen yhteistyön vaativan sotilaallista ulottuvuutta.

Venäjän valtion median mukaan Lavrov kuittasi puheessaan Britannian puolustusministeri Gavin Williamsonille. Lavrov kutsui Williamsonia  ensin ”sotaministeriksi” ja korjasi sitten tarkoittaneensa puolustusministeriä.

Williamson arvosteli Kremliä raskaasti omassa puheessaan.

– Kreml on myös viemässä taistelun harmaalle alueelle. Se toimii ilman sääntöjä käyttäen hyväkseen vakoilua sekä sotilaallisia, poliittisia, taloudellisia kyber- ja jopa rikollisia välineitä kilpailijoidensa heikentämiseksi. Venäjän valtion johtamasta kumouksellisesta toiminnasta läntisiä vaaleja vastaan disinformaation, online-trollauksen ja jatkuvien kyberhyökkäysten keinoin on tullut uusi normaali, hän muun muassa totesi.

Lavrovin mukaan tällaisista puheista saa sellaisen kuvan, ettei ”kellään muulla kuin Natolla ole oikeutta olla muualla kuin omilla rajoillaan”.

Ulkoministeri arvosteli EU:ta ajautumisesta ”järjettömään vastakkainasetteluun Venäjän kanssa”. Hän soimasi Venäjälle muun muassa Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan takia asetettuja talouspakotteita ja totesi niiden aiheuttaneen EU-maille miljardivahingot.

– Mitä tästä on seurannut? Yhtenäistä Eurooppaa ei ole rakennettu. Yhteisiin ongelmiimme aina terrorismin lopullisesta hävittämisestä kestävään talouskasvuun ei ole saatu riittäviä vastauksia, Sergei Lavrov sanoi.

Hän korosti Venäjän haluavan EU:n olevan ”vahva, itsenäinen ja avoin”.

– Olemme vakuuttuneita siitä, ettei EU voi saavuttaa strategista autonomiaa turvallisuudessa  ilman Venäjän ja EU:n välisten suhteiden normalisointia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt