Seppo Kääriäinen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Seppo Kääriäinen kehottaa ottamaan presidentin varoittelun vakavasti

Keskustakonkari kysyy, eikö presidentin kannanotoista valtaoikeuksiin pidetä.

Keskustan veteraanipoliitikko, ministeri Seppo Kääriäisen mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämä huoli velkaantumisesta kannattaa ottaa vakavasti.

Seppo Kääriäinen ottaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan kantaa keskusteluun presidentin valtaoikeuksista. Aihe nousi esille, kun eräät professorit katsoivat presidentin ottaneen viime vuosina kantaa sellaisiin kansakunnan turvallisuuteen vaikuttaviin ajankohtaisiin asioihin, jotka eivät ole suoraan perinteistä ulkopolitiikkaa. Niitä ovat olleet muun muassa tiedustelulainsäädännön ajantasaisuus, maahanmuuton hallinta itärajalla ja koronan hoito.

– Samoin varoittelu velkaantumisesta, ulkomaalaisten maakaupat ja bulvaaniyhtiöt ainakin sivuavat ulkopolitiikkaa ja liittyvät läheisesti kokonaisturvallisuuteen. Velkaantumisvaroittelu kannattaa ottaa vakavasti, Seppo Kääriäinen sanoo MT:n kolumnissaan.

Kääriäisen mukaan ”keskustelua seuratessa joutuu kysymään itseltään, ollaanko huolissaan presidentin pysyttelemisestä omalla vastuutontillaan vai onko kysymys siitä, ettei pidetä hänen kannanotoistaan”.

Niinistö itse on todennut, että presidentin valtaoikeuksien kohdalla ainoa ongelma on Euroopan unioni ja etenkin sen huippukokoukset.

– Ristiriita voi tulla EU-mekanismin ja perustuslakimme välille. Ongelma on oikea, Kääriäinen toteaa.

Keskustakonkari huomauttaa, että Suomessa presidentti tulee valituksi vain, jos hän voittaa kansalaisten ja puolueiden luottamus yli rajojen sekä ylittämällä kulloisenkin hallituksen ja opposition rajan. Hänen mukaansa tulevan presidentin spekuloinnissa vaatimukset Niinistön seuraajalle ovat kovia.

– Ennen kaikkea sopisi miettiä uudelle presidentille asetettavia vaatimuksia epävarmuutta huokuvassa maailmassa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka vaikeutuu. Uudet uhat vaativat valppautta ja yhteistyökykyä eikä kovaakaan turvallisuutta voi unohtaa.

LUE MYÖS:
Näin Sauli Niinistö sanoi velasta MTV:llä: Päättyy seinään (VU 15.07.2020)
”Aika tukkoon suu menisi” – tästä presidentti otti kiinni (VU 15.07.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt