X
SULJE MAINOS
Jalankulkijoita Roomassa. / LEHTIKUVA / AFP / Vincenzo Pinto

Selkeä havainto: Maskit voittavat aina turvavälit

Tutkijaryhmän mukaan turvavälejä ei voi pitää erityisen tehokkaana tapana välttää infektioita.

Saksalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kasvomaskin käyttäminen on käytännössä kaikissa tilanteissa turvaväliä tehokkaampi keino ehkäistä koronatartuntoja.

Havainto päti maskin laadusta ja istuvuudesta riippumatta. Infektioriski oli jopa 225 kertaa pienempi kuin kolmen metrin turvaväliin luottaminen.

Göttingenin ja Cornellin yliopistojen tutkijat sanovat maskien tarjoavan erittäin korkean suojan virukselta. Tartuntariski arvioitiin 90-prosenttiseksi tilanteessa, jossa terve henkilö seisoo viiden minuutin ajan vastapäätä infektion saanutta henkilöä ilman maskeja, vaikka turvaväli olisi kolme metriä.

Vastaavaan riskitasoon kuluu 30 minuuttia, jos toinen henkilöistä pitää edes löysästi istuvaa kirurgista maskia. Jos molemmilla on FFP2-maski, romahtaa infektion todennäköisyys 0,4 prosenttiin tunnin altistumisesta huolimatta.

PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus pohjautui hengityksen myötä ilmaan leviävien partikkelien mittaukseen. Riskiarviot laskettiin niiden pohjalta eri etäisyyksille ja erilaisiin tilanteisiin.

– Havaitsimme, että tartuntariski ilman maskeja on valtavan korkea parinkin minuutin jälkeen ja myös kolmen metrin päässä, jos infektion saanut henkilö levittää korkeita virusmääriä deltamuunnosta, tutkimusjohtaja Eberhard Bodenschatz toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt