Verkkouutiset

Laajaa tukea paikallisen sopimisen laajentamiselle

Suomen Yrittäjät toivoo tuen kannustavan seuraavaa hallitusta työllisyyttä lisääviin uudistuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Yrittäjien teettämän kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista on valmis lisäämään paikallista sopimista.

Käytännössä muutos tarkoittaisi, että työpaikoilla voisi sopia työehtosopimuksista poiketen, jos sekä työntekijät että työnantaja näin tahtovat. SY:n toimitusjohtaja Janne Makkula toivoo tuloksen kannustavan seuraavaa hallitusta tekemään työllisyyttä kohentavia työmarkkinauudistuksia.

– Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka. Jos työllisyysastetta halutaan korjata, paikallista sopimista pitää lisätä. Kansa on siihen valmis, Makkula sanoi keskiviikkona Oulussa.

Hän huomautti, että Suomen työllisyysaste on edelleen Pohjoismaiden alhaisimpia.

– Sen pitäisi nousta lähemmäksi 80 prosenttia, jotta hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voidaan säilyttää. Työpaikka syntyy vain, jos sekä työn tarjoaminen että vastaanottaminen kannattaa. Lainsäädäntöä on kehitettävä näistä tavoitteista lähtien, Makkula sanoi.

Työehtosopimus toimisi perälautana

Paikallisen sopimisen kautta esimerkiksi työaikojen järjestelyistä ja palkkausasioista voitaisiin sopia joustavasti ja yhteisymmärryksessä. Makkulan mukaan uudistus ei tarkoittaisi työntekijän ehtojen heikentämistä.

– Työehtosopimus on edelleen ehtojen perälauta, mutta asioista voitaisiin työpaikkatasolla sopia myös toisin, Janne Makkula totesi.

Paikallinen sopiminen on tällä hetkellä mahdollista pääsääntöisesti vain työnantajaliittoon kuuluvissa yrityksissä. Suomen noin 90 000 työnantajayrityksestä 20 000 kuuluu työnantajaliittoon.

– Valtaosa suomalaisista yrityksistä on siten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien ulottumattomissa, Makkula huomautti.

Työllistämistä voitaisiin hänen mukaansa edistää esimerkiksi sallimalla sunnuntai- ja ylityökorvauksista sopiminen työpaikkatasolla.

– Lisäksi tarvitaan muutoksia, jotka lisäävät palkkaushalukkuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi työntekijän takaisinottovelvollisuudesta luopuminen ja työntekijän ensimmäisen sairauspäivän säätäminen palkattomaksi, Makkula sanoi.

Kantar TNS:n tammikuun lopussa toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1078 ihmistä. Kysymyksenä oli: ”Pitäisikö työpaikoilla olla mahdollisuus sopia työehtosopimuksista poiketen, jos sitä haluavat sekä työntekijät että työnantaja?”

63 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa asiaa. 21 prosenttia vastusti ajatusta ja 16 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa. Vahvinta paikallisen sopimisen kannatus oli Pohjois- ja Itä-Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)