Seksi keksittiin 380 miljoonaa vuotta sitten Skotlannissa ja Virossa

Tutkijat ovat jäljittäneet ensimmäisen suvullisen lisääntymisen 380 miljoonaa vuotta sitten Skotlannissa eläviin eläimiin.

Kaikkien aikojen ensimmäiset parittelut suorittivat mitä ilmeisimmin panssarikalojen (Placodermi) Antiarchi-heimoon kuuluvat Microbrachius dicki -lajin kalat, jotka elivät ainakin Skotlannin ja Viron järvissä. Panssarikalat kuolivat sukupuuttoon devonikauden loppupuolella – siis suunnilleen aikoihin kuin panssarikalojen suvullinen lisääntyminen alkoi.

– Kaikkien aikojen ensimmäinen parittelu suoritettiin kyljikkäin, laatikkotanssin tapaan, Australian Adelaiden Flinders yliopiston paleontologian professori John Long kuvaili tapahtumaa The Guradianin mukaan.

Tutkija teki löydöksen sattumalta. Long oli työskentelemässä laboratoriossa Tallinnassa, missä hän sai käsiinsä laatikollisen panssarikalan luita. Hän ihmetteli, mistä luista mahtaa olla kyse, kunnes hän keksi:

– Se oli sukupuolielin, vanhin ja primitiivisin tähän saakka tältä planeetalta löydetty, Long sanoi.

Seuranneiden tutkimusten perusteella onnistuttiin löytämään kokoelmista fossiileja, joissa urospuolisten kalojen sukupuolieltinten luut olivat vielä paikoillaan. Lisäksi löydettiin myös naaraspuolisilta fossiileilta sukupuolielimet.

Professori Long kertoi, että yli 100 vuoden ajan tutkijat ovat ihmetelleet, mihin kyseiset kalat käyttivät pieniä niveltyneitä raajoja. Nyt selvisi, että kun sukupuolielimet ovat jäykkiä ja kytkeytyneitä ruumiiseen, pienet kätösetovat hyvin käytännöllisiä uroksen ja naaraan yhdistämisessä parittelua varten.

– Olemme määritelleet evoluutiossa hetken, jolloin sisäinen hedelmöitys alkoi kaikilla eläimillä, ja se on iso askel, Long sanoi.

Löydyksestä kerrottiin Nature-lehdessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt