Black Lives Matter -katumaalaus New Yorkissa. LEHTIKUVA / AFP Angela Weiss

Seida Sohrabi: Rasismi-sanasta oltava tarkka, kärsii inflaation

Termin runsas käyttö vääristää kirjoittajan mielestä todellisuutta.

Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabi arvostelee rakenteellinen rasismi -termin viimeaikaista käyttöä.

Hän viittaa Ylen uutiseen, jonka mukaan Black Lives Matter -liike on saanut myös suomalaisopiskelijat vaatimaan antirasismin opetusta.

Yli 1300 taidealan opiskelijan addressissa oppilaitoksia vaaditaan puuttumaan rakenteelliseen rasismiin. Addressin mukaan muun muassa ”valkoisen oletuksen purkamista” ei ole käsitelty riittävästi opetuksessa.

– Artikkelin kuvaus termistä jätti aika ison kysymysmerkin siitä, mitä rakenteelliseella rasismilla käytännössä tarkoitetaan. Minusta termi on yliampuva, Seida Sohrabi kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Hän kysyy, sekoittavatko antirasistit asiassa puurot ja vellit.

– Nimittäin ennakkoluulot ja olettamukset toisesta ihmisestä ovat aivan eri asia kuin vastenmielinen rasismi. Edelleenkin on todettava, että mitä rakenteelliseella rasismilla tarkoitetaan? Tai edes rasismilla antirasistien mukaan, Seida Sohrabi kysyy.

– Pelkään pahoin, että termi vääristää todellisuutta, kun rasismi sanana kärsii inflaatiota, kun sitä niin kovasti viljellään. Meidän on oltava tarkkoja sanojen ja termien kanssa, niillä on valtava vaikutus ihmisen todellisuuteen, Sohrabi jatkaa.

Mitä on rakenteellinen rasismi? Artikkelin kuvaus termistä jätti aika ison kysymysmerkin siitä, mitä rakenteelliseella…

Posted by Seida Sohrabi on Friday, July 17, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt