Se Facebookiin kirjoittamasi copyright-ilmoitus on vanha huijaus

Facebook-käyttäjien levittämä oikeuspostaus omasta materiaalistaan ei merkitse mitään.

”Kaikki henkilötietoni, valokuvani, piirustukseni, kirjoitukseni ja niin edelleen ovat minun copyright-oikeuksieni suojaamia. Facebookin oikeus siirtää henkilökohtaisia tietojani kolmansille osapuolille 01.01.2015 alkaen on mitätön, koska olen julkisesti etukäteen kieltänyt tämän mahdollisuuden”, kuuluu osa monen Facebook-käyttäjän päivityksiinsä nyt kirjoittamaa tekstiä. Siitä on useita variaatioita ja käännöksiä.

Cnetin mukaan nuo päivitykset ovat turhia ja tarpeettomia. Niitä käsittelee myös hoax-slayer.com.

Päivitykset lähtivät ilmeisesti liikkeelle Facebookin omien ilmoitusten seurauksena. Facebook ilmoitti tällä postauksellaan vuoden alussa voimaan tulevista tarkennetuista käyttöehdoista.

Juristikieli pelästyttää monia, vaikka ehdoissa todetaan, että ”You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your settings”.

Käyttäjä siis omistaa sisältönsä, kuten valokuvat, jatkossakin, tietysti. Facebook ”omistaa” käyttäjän toimet Facebookissa. Omin päin käyttäjä ei voi muuttaa ehtoja, joihin hän Facebookiin liittyessään suostui, tai valita niistä mieleisiään.

Urbaanilegendoja keräävän Snopesin mukaan Facebookissa on levitetty vastaavaa copyright-ilmoitusta jo 2012. Oheiset Youtube-videot aiheesta ovat kaksi vuotta vanhoja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt