”Se ei ole oppilaan omaa aikaa” – koululaisten kännykät halutaan kieltää myös välitunneilla

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen älylaitteiden täyskiellosta kouluissa.

Perussuomalaisten kansanedustajan Kimmo Kivelän kysymys koskee koulujen järjestyssääntöjen uudistamista. Ohje tiettävästi on jättämässä välitunnit koulujen kännykkäkieltomahdollisuuden ulkopuolelle.

– Välitunti on kuitenkin perusopetuslakiin liittyvässä asetuksessa mainittu osaksi koulupäivää. Välitunti ei ole oppilaan omaa aikaa vaan koulupäivään kuuluva tauko, jonka turvallisesta sujumisesta vastaa tehtävään määrätty valvoja, joka yleensä on opettaja, kysymyksessä todetaan.

– Opettajien havaintojen perusteella älylaitteita ei käytetä välitunneilla opiskelun tukemiseen vaan pääasiassa somettamiseen, pelaamiseen ja jopa koulukiusaamiseen. Vanhempainilloissa on tullut selkeästi esille se, etteivät he ole vaatimassa ”kännykkävalkkää” — heidän mukaansa olisi hyväksi, etteivät lapset ”hiplaisi” älylaitteitaan jatkuvasti.

Mikäli oppilaalla on pakottava ja perusteltu syy ottaa yhteyttä laitteellaan, voisi Kivelän mukaan opettaja sallia sen pyydettäessä.

Varsinainen Kimmo Kivelän kirjallinen kysymys kuuluu ”onko ministeri tietoinen opetushallituksessa tehtävästä ohjeistuksesta ja sen älylaitteita koskevasta linjauksesta ja mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä, että älylaitteiden käyttökielto koskee koko koulupäivää?”.

Kommentit