Kokoomus on esittänyt perintöveron korvaamista luovutusvoittoverolla. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

SDP:n veroasiantuntija Ylellä: Perintövero luo lisää vaurautta

Lauri Finérin mukaan varallisuus ei katoa verotuksella vaan siirtyy toiseen käyttöön.

Perintövero ei SDP:n veroasiantuntijana tunnetun Lauri Finérin mukaan vähennä suomalaisten varallisuutta, koska toisin kuin moni muu vero se luo lisää vaurautta valtion käytössä.

– Verotuksella ei varallisuus täältä Suomesta mihinkään katoa, vaan se siirretään toiseen käyttöön. Silloin kun se luo kasvua enemmän se, missä sitä uudessa paikassa käytetään niin se itse asiassa luo lisää vaurautta tänne, Finér totesi Ylen aamussa.

Finér työskentelee valtiovarainministeriössä kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) avustajana ja vastaa muun muassa veropolitiikasta. Sitä ennen hän toimi SDP:n eduskuntaryhmän veroasiantuntijana.

Finérin mukaan perintöveron tuotto ja siten merkitys tulevat kasvamaan nyt kun suuret ikäluokat ikääntyvät.

– Julkisen talouden kestävyyttä pidemmällä aikavälillä tarkasteltaessa se on yksi hyvä vero siinä mielessä, koska se on nousemassa – toisin kuin monet muut verolajit ehkä.

Perintöveron välttämistä esimerkiksi ulkomaille muuttamalla voitaisiin Lauri Finérin mukaan estää lainsäädäntömuutoksilla. Hän nosti esiin henkilöiden ”arvonnousuveron”.

Myös maastapoistumisverona tunnetussa mallissa valtio voisi verottaa ulkomaille muuttavien luonnollisten henkilöiden muuttohetkellä vielä realisoitumattomia arvopapereiden arvonnousuja. SDP:n ohjelmassa maastapoistumisvero on ollut jo pitkään. Tässä yhteydessä on puhuttu myös perintö- ja lahjaverotuksesta.

Hallitus selvittää veron säätämistä parhaillaan. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vero voitaisiin säätää 2021. Verkkouutiset kertoo maastapoistumisveroa koskevista suunnitelmista yksityiskohtaisesti tässä jutussa.

Luovutusvoittovero tilalle?

Kokoomuksen puoluevaltuusto hyväksyi sunnuntaina aloitteen perintöveron poistamisesta ja korvaamisesta luovutusvoittoverolla. Esimerkiksi perittyä kiinteää omaisuutta verotettaisiin siis arvonnousun perusteella vasta, kun se realisoidaan. Myös hallituspuolue RKP on ajanut perintöveron poistamista.

Kokoomuspoliitikko ja Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti oli Ylen keskustelussa eri linjalla Lauri Finérin kanssa. Sammallahden mukaan perintövero ei vaurastuta vaan köyhdyttää jo ennestään pääomaköyhiä suomalaisia. Hän totesi muun muassa suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuuden olevan jäljessä verrokkeja Pohjoismaissa sekä muistutti, että kaikkein varakkaimmat voivat välttää veroja muuttamalla pois maasta.

Tere Sammallahden mukaan perintöverokertymän merkitys julkiselle taloudelle ei ole kovin merkittävä, mutta sen vaikutus suomalaisten vaurastumiseen on pitkässä juoksussa suuri.

– Köyhdytämme turhaan suomalaisia.

Sammallahti nosti esiin myös sen, että perintöveroa joutuu nykyisellään maksamaan vaikkapa sellaisesta kiinteistöstä, jota ei todellisuudessa saa myytyä. Sammallahden mukaan on lisäksi runsaasti yrityksiä, joita joudutaan sukupolven vaihtuessa ”tyhjentämään” perintöverojen maksuun.

– Kyllä me suomalaiset vaurastuisimme todennäköisesti enemmän sillä, että me emme haittaisi yritysten liiketoimintaa tällä tavalla, varsinkin kun puhutaan yleisesti ottaen verrattain pienistä tai keskisuurista suomalaisista perheyrityksistä, jotka haluavat jatkaa Suomessa työntekoa ja ovat sitoutuneet tähän meidän yhteiskuntaan.

Maastapoistumisveroa Tere Sammallahti nimitti ”häkin rakentamiseksi”. Hänen mukaansa järkevämpää olisi yksinkertaistaa verotusta.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Suomi on köyhä eikä rikkaita ole verotettavaksi (VU 3.9.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt