X
SULJE MAINOS
Niina Malm. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:n Niina Malm: Lämpenemisen hillintä 1,5 asteeseen on mahdollista

Kansanedustaja pitää tärkeänä, että maat sitoutuivat nopeuttamaan irtautumista hiilenpoltosta ilmastokokouksessa.

Lämpenemisen hillintä 1,5 asteeseen on edelleen mahdollista Glasgow’n ilmastokokouksen jälkeen, toteaa SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm.

– Haluan korostaa Glasgow’n kokouksen saavutuksia ja luoda toivoa ja uskoa siihen, että ihmiskunta voi selviytyä historiansa pahimmasta kriisistä. Sitä ei voi kieltää, että paljon, paljon työtä, sopimista ja tinkimätöntä tahtoa tarvitaan seuraavan kymmenen vuoden aikana, jotta lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen todella toteutuu, Malm toteaa tiedotteessa.

Päätökset ovat vielä riittämättömiä 1,5 asteen saavuttamiseksi, mutta Malm muistuttaa, että sopu olisi voinut jäädä myös kokonaan saavuttamatta.

– Iloita voi monesta asiasta. Nyt tavoitteena on rajoittaminen nimenomaan 1,5 asteeseen, ei enää alle 2 asteeseen kuten vielä jokin aika sitten. Hiilenpolton vähentämisestä saatiin aikaan ensimmäinen YK-tason kirjaus. Ilmastorahoitukseen tuli ennätysmäärä rahoituslupauksia. Pidän myös tärkeänä, että jatkossa Pariisin sopimuksen tavoitteiden etenemistä seurataan viiden vuoden sijaan vuoden välein.

– Lisäksi jatkossa kansalliset päästövähennyssitoumukset tulee antaa yhteismitallisesti eli läpinäkyvyys parantuu. Näin kansalaisten ja järjestöjen mahdollisuudet kirittää valtioita ilmastotoimiin, vertailla toimia ja antaa palautetta ilmastopolitiikan onnistumisesta paranevat selkeästi, Malm kertoo.

Malm korostaa, että suuri merkitys tulee olemaan sillä, että maat sitoutuivat nopeuttamaan irtautumista hiilenpoltosta sekä luopumaan tehottomista fossiilituista. Tämä on tärkeä signaali sijoittajille ja yksityiselle sektorille.

Hän katsoo, että fossiilibisneksen päivät ovat luetut ja Suomen tulee olla etunojassa tarjoamassa kestäviä, uusiutuviin raaka-aineisiin ja uusiin teknologioihin perustuvia ratkaisuja maailman markkinoille.

– Tämä tulee olemaan Suomelle kiistaton kilpailuetu tulevaisuudessa, jos ymmärrämme sen ajoissa hyödyntää. Myös yhtä tärkeästä luontokadosta sekä metsäsitoumuksista keskusteltaessa on Suomen roolin oltava vahva. Tämä aihealue on juuri se missä Suomessa on osaamista. On meidän etumme, että Suomen ääni kuuluu ja näkyy, Malm muistuttaa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt