Verkkouutiset

SDP:n meppi lyttää Venäjä-strategian: Äärimmäisyyskantoja

Eero Heinäluoma ilmoittaa äänestävänsä europarlamentissa ehdotusta vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentin konservatiivien hahmottelema Venäjä-strategia ei luo SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoman mielestä edellytyksiä EU:n ulkopolitiikan uudistamiseen eikä toteuttamiseen

Mietinnössä tuodaan esiin huoli Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja poliittista oppositiota sortavista toimista. Viikonloppuna Venäjällä käytäviä duuman vaaleja on edeltänyt useita lakiuudistuksia, jotka tosiasiassa rajoittavat poliittisen opposition toimintamahdollisuuksia ja kansalaisoikeuksia.

Niiden nojalla erityisesti hallintoa haastavien järjestöjen ja tiedotusvälineiden toimintamahdollisuuksia ja myös yksittäisten kansalaisten poliittista osallistumista on rajoitettu.

EU:n Venäjä-suhteita ohjaavaa viittä periaatetta tulisi parlamentin mukaan nyt päivittää ja EU:n Venäjä-strategia uudistaa.

Viisi periaatetta ovat, että Itä-Ukrainan konfliktia koskevien Minskin sopimusten täytäntöönpano on avainedellytys merkittäville muutoksille EU:n suhtautumisessa Venäjään

Toiseksi EU:n suhteita itäisiin kumppaneihin ja muihin naapurimaihin myös Keski-Aasiassa vahvistetaan, kolmanneksi EU:n selviytymiskykyä vahvistetaan esimerkiksi energian toimitusvarmuudessa, hybridiuhkien torjunnassa tai strategisessa viestinnässä

Neljänneksi valikoiva kanssakäyminen Venäjän kanssa on mahdollista EU:lle tärkeissä aiheissa ja lopuksi on lisättävä ihmisten välisiä yhteyksiä ja tuettava Venäjän kansalaisyhteiskuntaa.

– Liettuan entisen pääministerin, konservatiivipoliitikko Andrius Kubiliuksen johdolla tehty kannanottoluonnos menee kuitenkin esityksissään pahasti äärimmäisyyskantoihin, joita en voi tukea. Ehdotukset ovat kovin kaukana EU-neuvoston ulkopolitiikan ja Suomen ulkopolitiikan linjoista, Heinäluoma sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Kubiliuksen keskeinen ehdotus on, että EU:n Venäjä-yhteistyö tehtäisiin ehdolliseksi ja kohdistettaisiin kansalaisyhteiskuntaan ikään kuin ohittaen Venäjän hallinto.

– Voi kysyä, kuinka realistista ja toimivaa on rakentaa ulkopolitiikkaa ja kanssakäymistä tällaisten hallitusvaihdokseen tähtäävien tavoitteiden pohjalta, Heinäluoma sanoo.

Kubilius esittää myös, että Venäjä suljettaisiin kansainvälisen SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Kansainvälisten maksujen estäminen tarkoittaa käytännössä kaikenlaisen kaupankäynnin merkittävää vaikuttamista tai lopettamista. Kannanottoluonnoksen esityksiin kuuluu myös uhkaus lopettaa kaasun ja öljyn tuonti Venäjältä.

Heinäluoman mukaan tällä kannanotolla EU tekisi juuri sen, mitä EU on varoittanut Venäjää tekemästä, eli öljyn ja kaasun käyttämistä poliittisena aseena. Kannanottoesitys vaatii myös, ettei Nordstream-kaasuputkea oteta käyttöön, vaikka se valmistuikin.

Luonnoksessa esitetään myös eurooppalaisen puolustuksen vahvistamista Naton puitteissa.

– Eurooppalainen puolustuksessa ja turvallisuusalalla yhteistyö tehtäisiin näin riippuvaiseksi Nato-päätöksistä. EU-parlamentin konservatiivien hahmottelema Venäjä-strategia ei luo edellytyksiä EU:n ulkopolitiikan uudistamiseen eikä toteuttamiseen. Siksi en tule äänestämään ehdotuksen puolesta, Heinäluoma toteaa.

Hänen mukaansa ”Venäjän toimien ankaraakin kritiikkiä tarvitaan, mutta samalla on vältettävä ajautuminen uuden kylmän sodan maailmaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)