”SDP:n linjauksissa ihminen nähdään hallintoalamaisena”

Kansanedustajan mukaan SDP:n uhkaus kaataa sote-uudistus on vastuutonta puhetta.

Verkkouutiset kertoi tänään, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi Lännen Medialle demareiden laittavan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen uusiksi, mikäli demarit on seuraava pääministeripuolue.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan Antti Rinteen lausunto on vastuuton.

– On vastuutonta, että vuosikausia ja lukemattomissa eri kokoonpanoissa valmisteltu, jokaisen suomalaisen arkea helpottava uudistus halutaan palauttaan lähtöruutuun ilman, että on esittää todellista vaihtoehtoa, Sarkomaa paheksuu tiedotteessaan.

Sarkomaa vastaa eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Hänen mukaansa SDP:n tähän asti esittämistä linjauksista ”puuttuu vastaus, millä palvelut saataisiin ihmisen näköiseksi ja peruspalvelut vahvemmaksi, sekä ihmiset pois peruspalvelujonoista.”

Sarkomaan mukaan vastausta ei ole saatu siihenkään, miten sote-järjestelmän uudistumista kannustettaisiin ja tuottavuutta lisättäisiin, tai miten kestävyysvajeen umpeen kuromiseen vastattaisiin.

– Uudistus tehdään siksi, että jokainen suomalainen saisi yhdenvertaisesti tarvitsemansa palvelut. Usean vaalikauden viipyneet uudistuksen kampaaminen olisi kylmää kyytiä terveyskeskusjonoissa oleville eläkeläisille, lapsiperheille ja työttömille. Olisi todella tylyä sanoa uudistusta odottaville suomalaisille, että uudistusta ei vieläkään tule, vaan asian valmistelu aloitetaan taas kerran uudestaan. Hyvinvointiyhteiskuntamme ei kestä sitä, että seuraavakin vaalikausi jatkettaisiin sote-uudistuksen vatvomista ja loputonta valmistelua. Sote-uudistus on nyt saatava maaliin, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaan mukaan demareiden linjaukset ovat järjestelmäkeskeisiä ja niissä ihminen nähdään enemminkin hallintoalamaisena.

Sarkomaa kannustaa SDP:tä irrottautumaan valinnanvapauden vastustamisesta ja vastenmielisyyden tunteista sitä kohtaan, että ihmiset saisivat yhdenvertaisesti vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin.

– Ihmisten itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden vahvistamiseen on suomalaisten vankka tuki. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista haluaa lisätä sote-palveluiden valinnanvapautta. On päästävä pois ajattelutavasta, jossa viranomainen tietää parhaiten, ja ettei esimerkiksi vaikeasti kehitysvammainen voisi olla oman elämänsä vaikuttaja.

– Esimerkiksi vammaisille tarkoitettu sote-uudistukseen sisältyvä henkilökohtainen budjetointi on saanut laajan tuen. Kun valinnan palveluiden tuottajasta tekee käyttäjä, hankintalakia ja kilpailutusta ei tarvitse soveltaa. Tästä on kansainvälisesti hyviä kokemuksia. Näin palveluiden käyttäjän ja hänen läheisten osallisuus ja itsemääräämisoikeus vahvistuisi ja palveluiden pitkäjänteisyys turvataan, Sarkomaa sanoo,

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt