SDP:n Krista Kiuru: Bernerin yhtiömalli ei tuo väylille mitään uutta

Kansanedustajan mukaan väyläyhtiöselvitys ei tuo mitään uutta lisäarvoa liikenteen maksuihin.

SDP:n kansanedustaja Krista Kiurun mielestä liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) selvityksessään kaavailema esitys väyläyhtiömallista ei toisi mitään uutta väylille nykytilanteeseen verrattuna.

Krista Kiuru kommentoi Ylen saamia tietoja liikenneministerin torstaina julkistamasta tieliikenneselvityksestä.

Kiurun mukaan yhtiöittäminen ei toisi lisärahoitusta väylille, koska liikenteen verotusta laskettaisiin Bernerin mallissa yhtä paljon kuin siihen nyt investoidaan.

─ Nyt julki tulleiden tietojen valossa ministeriön väyläyhtiöselvitys ei tuo mitään uutta lisäarvoa liikenteen maksuihin. Idea aikaperusteisesta maksusta on käytännössä sama kuin nykyinen ajoneuvoverokin.

– Suomen väyläverkon käyttöoikeutta kansalaisille myyvät tulevaisuuden väyläoperaattorit olisivat käytännössä vain yksityistettyä veronkantoa. Kannattaako kansalaisten maksaa väyläverkon rahoittamisesta lisää yksityisten yritysten kuluina ja katteina, Kiuru kysyy tiedotteessaan.

Kiurun mukaan todellinen muutos, jota ministeriön selvitys ehdottaa, on liikenteen verotuksen muutos. Tämä voitaisiin hänen mielestään tehdä ilman väyläyhtiötäkin. Verorasitus siirtyisi ehdotuksen mukaan täysin olemassa olevalle autokannalle autoveron poistumisen myötä.

Kiuru toteaa, että uusien autojen hinta laskisi, mutta keskimäärin auton vuosittaiset liikennemaksut nousisivat jopa satoja euroja.

─ Liikennemaksujen roiman nousun lisäksi myös uudistuksen ilmastotavoitteet vaarantuisivat, koska polttoaineveron lasku kannustaisi ajamaan enemmän aikaperusteisessa järjestelmässä. Tämä ei ole kestävää, eikä perusteltua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt