Hoitaja pukemassa kirurgille suojavaatteita leikkaussalissa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

SDP:n Kim Berg: Kirurginen päivystysvalmius turvattu

Kansanedustajan mukaan keskussairaaloissa voidaan tehdä jatkossa vaativampia leikkauksia.

SDP:n kansanedustajan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Kim Bergin mukaan on erittäin tärkeää, että perjantaina voimaan tulevalla asetuksella varmistetaan keskussairaaloiden edellytykset päivystysajan leikkauksiin.

Valtioneuvosto on päivittänyt erikoissairaanhoidon niin sanotun keskittämisasetuksen, jolla turvataan kirurginen päivystysvalmius eri puolilla Suomea tinkimättä laadusta, vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta.

– Keskussairaaloissa voidaan tehdä jatkossa vaativampia kirurgisia leikkauksia, ja erityisvastuualueilla voidaan osin sopia tiettyjen leikkausten sairaalakohtaisten lukumäärien alittamisesta, jos edellytykset muutoin täyttyvät. Asetuksella myös vahvistetaan Vaasan keskussairaalan asema asiakas- ja potilasturvallisuuden kansallisena keskuksena, Berg toteaa tiedotteessa.

Asetusmuutoksella edistetään alueellisen työnjaon toteutumista. Tiettyjen syöpätyyppien leikkaushoidot on poistettu yliopistosairaaloihin keskitettävän erikoissairaanhoidon listalta. Niitä voi jatkossa tehdä tietyin edellytyksin myös keskussairaaloissa.

Sairaalakohtaiset leikkausten lukumäärät voidaan alittaa tekonivelkirurgiassa, selkäkirurgiassa sekä rinta-, peräsuoli-, paksusuoli- ja munuaissyövän leikkauksissa, jos se on tarpeen etäisyyksien ja väestön palvelutarpeen vuoksi.

– Riittävä ympärivuorokautinen päivystys sekä laatu, potilasturvallisuus, osaaminen ja hoidon kokonaisuus tulee varmistaa yhteistyössä yliopistosairaalan kanssa, Berg toteaa.

Keskittämisasetuksessa luetellaan ne tehtävät, jotka keskitetään vain viiteen yliopistosairaalaan.

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt