Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.). LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Sd-kansanedustaja: Huumeiden käyttäjän kohtelu rikollisena estää avun saamista

Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä huumeiden käytöstä rankaiseminen estää ihmisiä saamasta tarvitsemaansa apua ongelmiinsa.

– Jos huumeiden käyttäjät ovat rikollisia, niin sehän estää heitä hakeutumasta hoitoon ja estää auttamisjärjestelmienkin luomista, Merja Mäkisalo-Ropponen toteaa Humaania päihdepolitiikkaa ry:n tänään julkaisemalla, asiantuntijahaastatteluista koostuvalla Uskalla puhua huumeista -videolla.

Mäkisalo-Ropponen vaatii käytöstä rankaisemisen teemaa eduskunnan käsittelyyn. Hänen mukaansa asiasta keskustelua pelätään yhä aihepiiriin tabuluonteen vuoksi.

Myös oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Aarne Kinnunen arvioi, että käytön rangaistavuus syrjäyttää käyttäjiä ja lisää käyttöön liittyviä ongelmia.

– Repressiivinen huumepolitiikka työntää käyttäjiä ulos yhteiskunnasta, se on mielestäni aika selvää. Käyttäjät eivät mielellään halua olla viranomaisten kanssa tekemisissä edes silloin kun tarvitsisivat apua, jos ajattelevat sen johtavan kontrollitoimenpiteisiin, Kinnunen toteaa.

Mäkisalo-Ropposen mukaan Humaania päihdepolitiikkaa ry:n julkaiseman videon tarkoitus on rohkaista ihmisiä puhumaan huumeista ja huumepolitiikasta, ja vaatimaan parempia keinoja huumeiden aiheuttamien haittojen vähentämiseen yhteiskunnassamme.

Haittoja vähentävää ja tutkimusnäyttöön pohjaavaa huumepolitiikkaa peräävä Humaania päihdepolitiikkaa ry toivoo Suomeen laaja-alaista julkista keskustelua siitä, miten huumeiden käyttöön ja käyttäjiin pitäisi suhtautua, ja millaisia ovat aidosti kestävät huumepoliittiset käytännöt.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt