Kansanedustaja Aki Lindén. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SDP:n kansanedustaja: HUSin rahoitus lisääntyy uudistuksessa

Aki Lindénin mukaan Uudenmaan sote-rahoitus lisääntyy merkittävästi väestömäärän kasvaessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) säilyy ja sen asema vahvistuu maan johtavana erikoissairaanhoidon toimijana ja terveystieteellisen tutkimuksen keskuksena, väittää SDP:n kansanedustaja, sairaalaneuvos Aki Lindén.

Uusien sote-lakien valmistuessa suurimmaksi keskustelunaiheeksi on noussut palveluiden tuleva rahoitusmalli. Vuodesta 2023 alkaen sote-alueet saavat rahoituksen valtiolta monimutkaisen laskelman perusteella.

– Rahoituksesta julkaistut ennakkotiedot ovat hätäännyttäneet joillakin alueilla luulemaan, että rahoitus vähenee. Mistä on kysymys, Aki Lindén kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Länsi-Uudellamaalla ja Keski-Uudellamaalla asukaskohtaista rahoitusta pienennetään asteittain sadalla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Helsingissä vastaava pienennys on 77 euroa.

Itä-Uudellamaalla asukaskohtainen rahoitus kasvaa vuoteen 2029 mennessä 166 euroa ja Vantaan-Keravan sote-alueella 24 euroa. Vuoden 2029 rahoituksesta nämä muutokset merkitsevät alle kahden prosentin asukaskohtaisen rahoituksen pienentymistä koko Uudenmaan alueella.

– Tämän kompensoimiseksi alueella on pystyttävä sosiaali- ja terveyspalveluissa 0,3 prosentin vuotuiseen tuottavuuden kasvuun vuosina 2023–2029. Tavoite on täysin realistinen, Lindén näkee.

Samaan aikaan Uudenmaan sote-rahoitus lisääntyy Lindénin mukaan merkittävästi väestömäärän kasvaessa. Tämä huomioidaan sekä suoraan että ennen kaikkea palvelutarvetta kuvaavien indikaattoreiden kautta.

– Kasvu tulee olemaan 5–6-kertainen edellä kerrottuun asukaskohtaiseen pienentymiseen verrattuna. Kokonaisuutena rahoitus siis lisääntyy merkittävästi. Tästä seuraa, että henkilöstöä tarvitaan lisää ja siihen on myös rahoitus, Lindén kirjoittaa.

HUS-yhtymä tulee saamaan rahoituksensa Uudenmaan neljältä sote-alueelta ja Helsingiltä. Nyt se saa rahoituksen Uudenmaan 24 kunnalta.

Aki Lindén on HUSin entinen toimitusjohtaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt