X
SULJE MAINOS
Johannes Koskinen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:ltä täysi tuki EU-paketille – ”levitetty some-raivon yllykkeitä”

Johannes Koskisen mukaan Suomen velkaantuminen pitää tyrehdyttää ennen elpymisvälineen maksuvuosia.

SDP:n eduskuntaryhmän mukaan EU:n elpymisvälineen hyödyt ovat moninkertaisia Suomen maksamaan osuuteen verrattuna.

Suomen maksuosuus yhteensä 750 miljardin euron kokonaisuudesta on vajaat 40 euroa henkilöä kohden vuodesta 2028 eteenpäin kolmenkymmenen vuoden ajan. Avustusmuotoista elvytystä saadaan parissa vuodessa noin 500 euroa suomalaista kohti.

Eduskuntakeskustelun ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Johannes Koskinen huomautti, että elpymisvälineen on arvioitu nostavan EU-alueen bruttokansantuotetta jopa kahdella prosentilla.

– EU:n tasolla on lisäksi tarkoitus sopia uusista tulonlähteistä kuten hiilitulleista ja digiverosta, jotka ehtivät vähentämään tuota vuotuista neljääkymppiä. Samalla tasoitamme pelikenttää suomalaisille yrityksille, Johannes Koskinen sanoi.

Hänen mukaansa paketista ja sen rahoituksesta on levitetty runsaasti perättömiä väitteitä ja ”some-raivon yllykkeitä”.

– Omien varojen päätös ei avaa portteja toistuviin vastaaviin paketteihin tai tulonsiirtounioniin. Esteet ovat vahvat sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Päätöksenteko vaatii kaikkien unionin jäsenmaiden yksimielisyyttä, myös kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin hyväksyntää. Näinkin vakavassa kriisissä yksimielisyyden saavuttaminen vaati venymistä äärimmilleen, Johannes Koskinen sanoi.

Päätös elpymisvälineestä pohjautuu EU:n perussopimuksen 122. artiklaan, joka koskee solidaarisuutta poikkeuksellisissa oloissa ja kriiseissä.

– Elpymisvälineen kiinnittäminen siihen korostaa toimen poikkeuksellisuutta ja tilapäisyyttä sekä juuri sitä, että kyse ei ole unionin tavanomaisen toiminnan laajentamisesta. Neuvoston oikeuspalvelu edellytti alkuperäiseen ehdotukseen lukuisia muutoksia, jotta elvytyskokonaisuus ylipäänsä saatiin perussopimuksen mukaiseksi, Koskinen jatkoi.

SDP:n edustaja painotti, ettei Suomi ota velkaa maksaakseen elvytysrahoja Espanjalle tai Italialle. Varat rahoitetaan unionin nimiin otettavalla yhteisellä pitkäaikaisella lainalla, ja velanmaksusta vuosina 2028–58 vastaa ensisijaisesti unioni itse tuolloisilla omilla varoillaan.

– Suomen jäsenmaksut voivat toissijaisina kasvaa siltä osin kuin EU:n vanhat ja uudet tulonlähteet eivät vuosikymmenten aikana paikkaisi elvytysluottojen lyhennystarpeita. Suomen velkaantuminen pitää joka tapauksessa tyrehdyttää ennen noita mahdollisia maksuvuosia, Koskinen jatkoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt