SDP on keksinyt ikiliikkujan ja vihreät hiipineet vasemmiston kylkeen – Lepomäki sivaltaa US-blogissa

Vain luovuus on rajana, kun oppositio tekee vaihtoehtobudjettia, arvioi kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) blogissaan Uudessa Suomessa.

Elina Lepomäki pitää vasemmistopuolueiden vaihtoehtobudjetteja yleistasolla varsin maltillisina siihen nähden, mikä huuto eduskunnan täysistunnoissa viime kuukausina on ollut. Vasemmistopuolueilla Lepomäki tarkoittaa sosialidemokraatteja, vihreitä ja vasemmistoliittoa.

Lepomäki huomauttaa, että demareiden ja vasemmiston miljardin euron menonlisäykset vastaavat valtion 54 miljardin euron budjetista ”vain” noin kahta prosenttia ja tulopuolella ehdotukset ovat samaa luokkaa.

– Karkeasti voidaan siis sanoa, että oppositio yhtyy 98 prosenttisesti valtiovarainministeriön laatimaan talousarvioon, Lepomäki toteaa blogissaan.

Hänen mielestään SDP:n esitykseen pienemmästä velkaantumisesta voi kuitenkin suhtautua varauksella. Puolueen budjettiesitys nojaa muun muassa 410 miljoonan euron osalta kertaluontoisiin julkisen taseen tulouttamisiin Sitralta ja Suomen Pankilta.

– Demarit ovat myös keksineet ikiliikkujan: he povaavat saavuttavansa ensi vuoden menotalouden tilkkeeksi 200 miljoonaa euroa panostamalla 20 miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan, Lepomäki kirjoittaa.

Tehokkainta harmaan talouden torjuntaa olisi Lepomäen mielestä työn teettämisen helpottaminen, mutta demarit eivät esitä työmarkkinoiden joustoja, vaan kasvattaisivat verokiilaa nostamalla ylimpiä marginaaliveroasteita.

Lepomäki kiinnittää huomiota myös siihen, että kaikki kolme vasemmistopuoluetta peruisivat hallituksen kaavailemat säästöt osin tai kokonaan ja paikkailisivat aukkoa veronkorotuksilla ja lisävelanotolla.

– Jännittävin havainto vaihtoehtobudjetteja lukiessa on ollut kuinka vihreät ovat hiipineet hissukseen vasemmiston kylkeen fiskaalipolitiikassaan. Elvytyksen perään toki huudellaan, mutta mielenkiintoisesti vihreiden ja demarien veropolitiikka on vasemmistoliittoa kireämpää, Lepomäki toteaa.

Kommentit