Verkkouutiset

Mauri Kotamäki. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SDP:n Matias Mäkynen löi pöytään kovat luvut, ekonomisti ei pidä uskottavina

SDP:n varapuheenjohtaja sanoi monien teknologiateollisuuden työntekijöiden palkkojen putoavan jopa neljänneksellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki ei pidä uskottavana SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen esittämää arviota työehtosopimuksista luopumisen ja lain perusteella määräytyviin työehtoihin siirtymisen seurauksista. Taustalla ovat etenkin käynnistyvät metsä- ja teknologiateollisuuden palkka- ja työehtoneuvottelut.

Esimerkiksi metsäteollisuudessa ei ole enää työnantajaliittoa, ja neuvotteluja tullaan käymään yrityskohtaisesti yleissitovan sopimuksen sijaan. Työntekijäliitoista on annettu ymmärtää, että tämä voisi johtaa nyt neuvoteltujen etujen sijaan lain määräämään pohjatasoon.

Mäkysen esittämän arvion mukaan siirtyminen lain perusteella määräytyviin työehtoihin pudottaisi monen teknologiateollisuuden työntekijän palkkaa jopa neljänneksellä tai viidenneksellä.

– Kuinka moni tähän on valmis omalla kohdallaan?, hän kysyi Twitterissä.

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen vastasi Kotamäen arvion herättämässä keskustelussa, että oletuksena on, etteivät esimerkiksi lomarahat, palvelusvuosipalkkiot, sairausajan palkanmaksu, vuorolisät tai ylityökorvaukset sisältyisi uuteen sopimukseen, koska niitä ei löydy lainsäädännöstä.

– Nyt on sosialidemokraatit eli ay-liikettä lähimpänä oleva puolue lyönyt pöytään kovat luvut. En kyllä pidä näitä uskottavina, Kotamäki luonnehtii Mäkysen arviota yhteisöpalvelu Twitterissä.

Hän korostaa työmarkkinan olevan luonteeltaan dynaaminen, eikä staattinen.

– Sikäli kun ymmärsin oikein kuvaamasi *staattinen* siirtymä ei minusta kuvaa todellisuutta kauhean hyvin eikä siten sovellu uskottavaksi arvaukseksi lopputuloksesta, Kotamäki sanoo Lehtoselle.

Palkkataso määräytyy Kotamäen mukaan etenkin pitkässä juoksussa tuottavuuden perusteella.

– Mahdollinen ero sopimuksen ja lain välillä ei paljoa kerro, koska lopputulos määräytyy monen asian lopputulemana – lopulta kysynnän ja tarjonnan perusteella annettuna reunaehdot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)