Verkkouutiset

SDP lähtee ajamaan perustulon kaltaista yleisturvaa uudeksi sosiaaliturvamalliksi

Yleisturva on kolmiportainen sosiaaliturvan malli, jossa yhdistyy suurin osa sosiaalietuuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Demarinuorten aloite yleisturvamallista hyväksyttiin SDP:n puoluekokouksessa Lahdessa sunnuntaina puolueen linjaksi. Yleisturva poikkeaa perustulosta siinä, että yleisturvassa tarveharkintaisuus, syyperustaisuus ja vastikkeellisuus säilyvät.

Se muistuttaa kuitenkin perustuloa sikäli, että yleisturvaan sisältyy negatiivisen tuloveron ajatus: tukea maksetaan muiden tulojen päälle niin, että yleisturvan taso aina säilyy kuten esimerkiksi Ison-Britannian Universal Credit tai Yhdysvaltojen Earned Income Tax Credit -malleissa.

– Tavoitteena voisi olla, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattaisiin kokeilu yleisturvasta. Uskon, että SDP on valmis ottamaan sen hallitusohjelmatavoitteeksi. Pitäisin itse järkevänä, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Yleisturvaan sidotaan toimeentulotuen perusosa, sosiaaliturvan vähimmäisetuudet kuten työttömän peruspäiväraha, opiskelijoiden tuet, kotihoidon tuki, asumisen tuet ja pienituloisten verovähennykset.

Yleisturvassa on kolme porrasta. Takuutulo on matalin tuen taso, joka aktivoituu automaattisesti alle 80 prosenttiin viitebudjetista, jota pidetään kohtuullisen vähimmäiskulutuksen tasona. Viitebudjetti perustuu Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksiin. Takuutulon määrä olisi 520 euroa kuukaudessa.

Yleisturvan toinen taso on yleistulo. Se takaa syyperusteisesti kohtuullisen vähimmäiskulutuksen tason, joka on Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusten mukaan 675 euroa kuukaudessa. Syy voi perustua esimerkiksi työnhakuun, sairauteen, opiskeluun, vanhempainvapaaseen tai lasten kotihoitoon. Syyperusteiden valvonta automatisoidaan.

Yleisturvan kolmas taso on aktiivitulo. Sen taso on 812,5 euroa kuukaudessa. Henkilö voidaan palkita omasta aktiivisuudesta ja työllistymismahdollisuuksien parantamisesta.

Näkkäläjärven mukaan malli ei ole vielä valmis, vaan tukien tasot ja mallin rahoitus edellyttävät vielä selvittämistä. Eduskuntatutkimukselta on tilattu laskelmat mallin rahoituksesta.

Demarinuorten mallia on valmistellut poliittisena sihteerinä toiminut Matias Mäkynen. Näkkäläjärvi kertoo, että hän käytti valmisteluvaiheessa paljon asiantuntijoita.

– Mallin periaatteet ovat valmiit. Alin taso on automaattinen. Se edellyttää kansallisen tulorekisterin. Pitää saada automaattinen tulojen seuranta, jotta sosiaaliturva päivittyy tulojen mukaisesti, Näkkäläjärvi kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)