Suna Kymäläinen. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

SDP: Kenenkään ei pidä joutua valitsemaan leivän ja lääkkeiden väliltä

Eriarvoisuuden kasvu ei ole sattumaa, toteaa välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja SDP:n Suna Kymäläinen.

– Se on seurausta epäoikeudenmukaisesta politiikasta, Suna Kymäläinen sanoi torstaina eduskunnassa.

Hän muistutti, että yhteiskuntamme pahimmaksi turvallisuusuhaksi on noussut ihmisten ja ihmisryhmien välinen eriarvoisuus.

– Eriarvoisuus syö ihmisten luottamusta toisiinsa ja tulevaisuuteen.

SDP:n mukaan hallituksen eriarvoisuutta lisäävä politiikka on erityisen haitallista, koska niin monet päätökset – tuloerojen kasvattamisesta koulutuksen ja sosiaaliturvan leikkauksiin – osuvat samoihin perheisiin, ihmisryhmiin ja samoihin alueisiin. Ja silloin vaikutukset myös kertautuvat.

Kymäläisen mielestä eriarvoisuus kasvaa maassamme huolestuttavasti, ja mikä pahinta, se syvenee.

– Työllisyyden parantaminen ja talouskasvu eivät yksin riitä. Kyse on siitä, miten työllisyyden ja talouden kasvu jaetaan. Meidän mielestämme kasvu kuuluu kaikille.

Kymäläinen valitti, että hallitus on leikannut koulutuksesta sen jokaiselta tasolta.

– Koulutusleikkausten lisäksi hallitus on tehnyt hyvin kylmää leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu ihmisiin jotka ovat riippuvaisia sosiaalietuuksista, työttömyysturvasta, opintotuesta, lapsilisistä, asumistuesta ja pienistä työeläkkeistä, kansaneläkkeestä tai takuueläkkeestä.

– Hallitus on lisännyt erityisesti yli 65-vuotiaiden pienituloisuutta. Etenkin kansaneläkkeen ja pienen työeläkkeen varassa olevilta ihmisiltä on leikattu rajusti. Samalla asumisen kulut ovat kallistuneet, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on nostettu ja lääkekorvauksia on leikattu. Nämä leikkaukset ovat etenkin eläkeläisille kovia, isoja asioita, jotka vaikeuttavat arjessa pärjäämistä, Kymäläinen sanoi.

– Hallitus on leikannut ihmisiltä, jotka joutuvat valitsemaan lääkkeiden ja leivän välillä. Se on valinta, jonka eteen kenenkään ei pidä joutua hyvinvointiyhteiskunnassa, hän totesi.

Niin ikään Kymäläinen sätti hallitusta, että se on työmarkkinoilla toiminut työnantajien asianajajana.

– Olette uhanneet pakkolaeilla ja ajaneet työntekijöiden etujen puolustajat nurkkaan. Ja: te olette leikanneet julkisen alan pienipalkkaisten naisten lomarahat.

– Hallitusohjelmaan sisältyy tavoite siitä, ettei kokonaisveroaste nouse. Seuraukset on nähty. Pelkät veronalennukset ja satsaukset yritystukiin työllisyyden nimissä eivät riitä meille hyvinvointipolitiikan sisällöksi. Ettekö te ymmärrä, että hyvinvoinnin sattumanvarainen valuminen hyväosaisilta alaspäin ei riitä hyvinvointivaltion määritelmäksi. Tarvitaan aktiivisia tekoja kasvun tasaisemmaksi jakamiseksi, Kymäläinen sanoi.

Puheensa lopuksi Suna Kymäläinen esitti hallitukselle epäluottamuslausetta: ”Eduskunta katsoo, että hallitus on lisännyt tekemillään päätöksillä ihmisten välistä eriarvoisuutta ja tuloeroja. Tästä syystä eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt