X
SULJE MAINOS
SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

SDP: Irakista ei pidä vetäytyä ennenaikaisesti

On tärkeää osallistua kokonaisvaltaisesti Irakin vakauttamista tukeviin toimiin, toteavat sosialidemokraatit.

– Suomi on jo vuosien ajan tehnyt työtä kansainvälisen terrorismin torjumiseksi ja kitkemiseksi Irakissa, koska maan vakaudella on suoria vaikutuksia myös Euroopan ja Suomen turvallisuuteen, totesi kansanedustaja Kristiina Salonen SDP:n ryhmäpuheenvuorossa selontekokeskustelussa Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa (Operation Inherent Resolve, OIR).

SDP:n mukaan on tärkeää osallistua kokonaisvaltaisesti Irakin vakauttamista tukeviin toimiin, sillä maan turvallisuustilanne on edelleen hauras ja altis nopeille muutoksille.

– Tästä syystä Suomi jatkaa OIR-operaatioon osallistumista 75 sotilaalla vuoden 2022 loppuun saakka.

– Suomi osallistuu Irakissa OIR-operaation lisäksi Naton johtamaan koulutusoperaatio NMI:hin. Molempien operaatioiden pyrkimyksenä on vahvistaa Irakin omien turvallisuusjoukkojen kykyä torjua ISIS:n uhkaa ja valaa yhteiskuntaan vakautta. Tavoitteena on tulevaisuudessa vastata entistä tehokkaammin maan oman turvallisuussektorin tarpeisiin ja luoda sitä kautta rauhalle kestävämpää pohjaa, Salonen sanoi.

Salonen muistutti, kuinka koko maailma todisti Afganistanin kohdalla, vakaus voi olla hetkessä eilispäivää.

– Joukkojen ennenaikaisella pois vetämisellä voisi olla myös Irakissa kohtalokkaita seurauksia. Operaation käynnissä olevassa neljännessä vaiheessa tavoitteena on turvallisuustilanteen vakauttaminen. Selonteossa tunnistetaan Irakin yhä vallitseva tarve laaja-alaiseen ja pitkäjänteiseen tukeen jälleenrakennustyössä, hän sanoi.

Salonen totesi, että sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä puoltaa selonteon mukaisesti ja Irakin turvallisuustilanteen nojalla Suomen osallistumisen jatkamista Irakin turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön myös ensi vuonna.

– OIR-operaatio tuottaa meille kahdensuuntaista arvoa. Rauhan vahvistamisella tartumme muuttoliikkeen taustavaikuttajiin. Osallistuminen kehittää kansallisen puolustuksen suorituskykyjä tarjoten arvokasta kokemusta neuvontatehtävistä kansainvälisessä operaatiossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt