X
SULJE MAINOS
Hoitaja auttaa vanhusta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

SDP helmikuussa: Hoitajamitoitus muutamassa tunnissa – Nyt: En osaa ennustaa

Hallitus kaavailee 0,7:n hoitajamitoitusta vuoteen 2025.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on todennut hallituksen tavoittelevan hoitajamitoituksen saamista 0,7:ään vuoden 2025 paikkeilla.

Vielä helmikuussa SDP:n silloinen kansanedustaja ja uuden hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi, että runsaasti keskustelua herättänyt 0,7:n hoitajamitoitus voitaisiin saada lakiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Kiuru totesi tuolloin Uuden Suomen mukaan, että asiassa olisi kyse ”muutaman tunnin työstä”. Kiuru sanoi myös, ettei hän halua jättää muutosta seuraavaan vaalikauteen. Edellisen hallituksen kautta oli tuolloin jäljellä enää kuukausia.

– Olen tutustunut aiheeseen – vanhuspalvelulain 20 pykälän ensimmäisen momentin loppuun sopisi yksittäinen virke, jossa tämä jopa yksittäisellä lauseella saattaisi saada tämän vähimmäismitoituksen kuntoon. Joten siltä osin kaikki mahdollisuudet on valiokunnalla toimia heti kun hallitus esityksensä antaa, eli siltä osin aikataulut eivät ole minusta tässä nyt niitä isoja ongelmia. Kysymys on siitä, onko tahtotilaa, Krista Kiuru sanoi helmikuussa.

Nyt tuore ministeri Kiuru selvittää puolueensa pää-äänenkannattaja Demokraatille, että hoitajamitoituksesta on suunniteltu ”tiekarttaa”. Hänen mukaansa siirtymäajan on oltava tarpeeksi pitkä.

– Kun tätä ei ole nyt varsinaisesti vielä hallitusohjelmassa, en halua nyt tässä vaiheessa ensimmäisenä päivänä ministerinä ottaa vielä tähän tiekartta-ajatteluun kantaa, Krista Kiuru toteaa.

Sitovasta hoitajamitoituksesta on hänen mukaansa päätettävä ensin eduskunnassa. Kiurun mukaan itse kirjaus on edelleen saatavissa lakiin nopeasti. Hän muistuttaa toisaalta kuitenkin myös siitä, että mitoitus liittyy vanhuspalvelulakiin.

–  Kun mitoituksen tarkempi määrittely täytyy tehdä erityisen huolellisesti, se pitää laittaa osaksi vanhuspalvelulakia. Tältä osin en osaa tässä vaiheessa ennustaa, kuinka nopeasti vanhuspalvelulaki on mahdollista uudistaa, koska muitakin tarpeita kuin tämä itse vähimmäismitoitus on.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt