Sdp ei nyt osannut sanoa ilmastoväitteistä. LEHTIKUVA/LINDA MANNER

SDP harkitsee välikysymystä vanhustenhoidosta – PS valmis mukaan

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoo puolueen harkitsevan välikysymystä vanhustenhoidon tilasta.

– Viime päivien uutiset ovat järkyttäneet suomalaisia laajasti. Esperi Care on räikein esimerkki siitä, millaista inhimillistä kärsimystä huonolaatuinen hoito ja valvonnan epäonnistuminen voivat aiheuttaa. SDP on tarvittaessa valmis myös välikysymykseen, jotta asioihin saadaan selvyys ja vanhustenhoidon tila Suomessa paranee, Sanna Marin sanoo tiedotteessaan.

Marin huomauttaa, että välikysymyskeskustelussa olisi hyvä käydä läpi myös sote-uudistusta.

(Juha) Sipilän (kesk.) hallituksen sote-markkinamalli ei paranna Suomen vanhushoidon tilaa. Viimeistään nyt hallituksen pitäisi herätä ja todeta, että ihmisten hyvinvointi ja terveys eivät voi olla kaupan. Ei voi olla niin, että verorahoja ei käytetäkään palveluiden laadun parantamiseen vaan ne viedään ulkomaisille pääomasijoittajille, Marin sanoo.

Ongelmiin tartuttava välittömästi

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii pääministeri Sipilältä ja koko hallitukselta selittelyjen sijaan välittömiä toimenpiteitä valvonnan parantamiseksi hoivapalveluyrityksissä.

– Valviran perustelut Esperi Caren Kristiinankaupungin yksikön sulkemiseksi ovat pysäyttävää luettavaa. Sen sijaan, että yritetään vakuuttaa, että valvonta toimii, on nyt syytä ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Siksi harkitsemme välikysymystä aiheesta, hän sanoo.

– Asiasta vastaava peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi vain muutama viikko sitten, että yritysten omavalvonta on avainasemassa potilasturvallisuuden varmistamisessa. Valvonnan vakavista ongelmista on kuitenkin saatu tietoa jo useamman vuoden ajan, Lindtman jatkaa.

Hänen mukaansa hallituksen suunnalta kuullut kommentit pakottavat kysymään, ottaako hallitus edelleenkään valvonnan puutteita riittävän vakavasti.

Lindtman painottaa, että nyt on käytävä kiireesti läpi valvovan viranomaisen toimivaltuudet ja tarkasteltava, käytetäänkö valvonnassa kaikkia lain suomia valtuuksia täysimääräisesti tai tarvitaanko toimivaltuuksien vahvistamista entisestään. Ilman etukäteisilmoitusta tehtävien pistokokeiden osuutta valvonnassa pitää lisätä selvästi nykyisestä.

– Esitän pikaisesti harkittavaksi, tulisiko hankintalakia uudistaa niin, että sote-hankinnoissa laatukriteerien huomioon ottaminen olisi pakollista. Tärkeää on myös kaikissa tilanteissa varmistaa, että hoivakodeissa on riittävä ja ammattitaitoinen henkilökunta.

PS valmis yhteistyöhön välikysymyksessä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoo, että ryhmä on valmis yhteistyöhön välikysymyksessä ja kuulemaan SDP:n kysymyksen sisällön.

– Vanhustenhoidon tila on jo pitkään ollut kriisissä, eikä hallitus ole tehnyt mitään parantaakseen asiaa. Toteuduttuaan sote-uudistus vain heikentäisi tilannetta entisestään. Esperi Care:n toiminta on vain jäävuoren huippu, mitä hallituksen ajama markkinamalli tulee tekemään, Meri toteaa.

– Meillä on lukuisia ideoita parantamaan vanhusten asemaa ja yhteistyöllä saamme niitä myös käytäntöön, hän sanoo.

Meri kuitenkin harmittelee, ettei yksikään oppositiopuolue SDP mukaan lukien lähtenyt viime viikon tiistaina edes neuvottelemaan perussuomalaisten kanssa yhteisestä välikysymyksestä sisäisestä turvallisuudesta.

– Kun lastemme hätä tuli esiin seksuaalirikosuutisoinnin yhteydessä, muut oppositiopuolueet kieltäytyivät yksi kerrallaan edes neuvottelemasta sisäisestä turvallisuudesta, Meri sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt