Antti Lindtman. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SDP ei hyväksy kaikkia rahaministeriön työllisyysehdotuksia

Työttömyysturvaan ja eläkeputkeen koskeminen ei innosta sosialidemokraatteja.

SDP:n eduskuntaryhmä ei nielaise valtiovarainministeriön perjantaina julkaisemaa työllisyysmuistiota sellaisenaan.

Ministeriön virkamiehet esittävät muistiossaan, että työttömyysturvan työssäoloehtoa kiristettäisiin ja työttömyysturvan enimmäiskestoa porrastettaisiin työssäolon mukaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan nykyisessä haastavassa tilanteessa työttömyysturva on osoittautunut monille ”välttämättömäksi tueksi, jota ilman olisi ollut vaikea rakentaa siltaa yli vaikean ajan”.

– On vaikea nähdä, että etenkään nykyisessä suhdannetilanteessa työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla olisi saatavissa suurtakaan työllisyyshyötyä, hän painottaa tiedotteessaan.

Lisäksi virkamiehet ehdottavat keskeisenä toimena eläkeputkesta luopumista. Lindtmanin mukaan kuitenkin työttömyysputki on monille vaikeassa työmarkkina-asemassa olevalle ikääntyneelle tärkeä.

– Kiistatta ikääntyneiden työllisyyteen liittyy myös rakenteellisia ongelmia. Monilla ahkerilla ja osaavilla ikääntyneillä työntekijöillä olisi valtavasti annettavaa työmarkkinoilla. Vuoropuhelua keinoista ikääntyneiden työllistämiseksi pitääkin aktiivisesti jatkaa erityisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa, hän huomauttaa.

Lindtmanin mukaan työllisyyttä parannetaan parhaiten kannustavuutta lisäämällä, koulutukseen ja osaamiseen satsaamalla sekä työllisyyspalveluita parantamalla. Yhtenä keinona hän mainitsee päivähoitomaksujen alennuksen.

Myönteistä raportin esityksissä hänen mukaansa henkilökohtaisiin työvoimapalveluihin panostaminen ja työllistämisvastuun siirtämisen yhä enemmän kuntiin.

– On myös hyvä, että VM:n muistio tunnistaa palkkatuen roolin työllisyyden parantamisessa sekä esittää karenssien uusimista, hän toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt