Sdp:n Antti Rinne (vas.), Rkp:n Anna-Maja Henriksson, vasemmistoliiton Li Andersson, keskustan Juha Sipilä ja vihreiden Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

SDP aloittaa neuvottelut keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa

Antti Rinteen mukaan tulevalla kaudella on ratkottava isoja asioita.

– Nyt tunnusteluvaiheen prosessi on loppuun käyty, Antti rinne totesi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona.

Hallitusneuvotteluihin SDP:n kanssa lähtevät keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rinteen mukaan pohjalla saadaan aikaan selvä enemmistöhallitus. Ohjelma olisi Rinteen mukaan saatava valmiiksi 24. toukokuuta mennessä.

– Tulevalla hallituskaudella on ratkottava isoja asioita, Antti Rinne totesi.

Hänen mukaansa tämä voi tarkoittaa parlamentaarista valmistelua esimerkiksi sosiaaliturvauudistuksen kaltaisissa suurissa kysymyksissä.

Antti Rinteeltä kysyttiin tilaisuudessa, miksi hän päätyi suurista puolueista kokoomuksen sijasta keskustaan.

– Olen vakavalla mielellä kolmea suurta pohtinut. Kokonaisharkinnan tuloksena syntyi lopputulos, Rinne vastasi.

– Arvioini kokoomuksen kanssa käytyjen keskustelujen perusteella on, että on helpompi löytää yhteisymmärrys hallitusohjelmasta keskustan kuin kokoomuksen kanssa, hän jatkoi.

Hän totesi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon toimineen vastuullisesti neuvotteluissa. Rinteen mukaan että kyse on puolueiden linjoista, ei henkilöistä.

– Tällä kokoonpanolla on mielestäni vakainta lähteä tavoittelemaan enemmistöhallitusta.

Hallituspohjasta on ehditty jo huomautella, ettei se vastaa vaalien tulosta. Keskusta kärsi vaaleissa historiallisen suuren vaalitappion. Nettona laskettuna tämän hallituspohjan puolueet menettivät vaaleissa kansanedustajia. Antti Rinteen mukaan pohjalla on kuitenkin selvän enemmistön tuki.

– 55 prosenttia on äänestänyt näitä puolueita, 1,7 miljoonaa suomalaista. Se on selkeä enemmistö. Tässä pohjassa näkyy myös se muutos, jota lähdetään tekemään.

Rinne nosti kommenteissaan tulevan hallituksen politiikasta erityisesti esiin eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen torjunnan.

Kynnyskysymyksenä maakunnat

Antti Rinne tiedusteli vielä tiistaina, olisiko keskusta valmis hallitusneuvotteluihin. Puolue vastasi lopulta aamulla sisäisten tiedustelujen jälkeen myöntävästi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi keskiviikkona aamupäivällä kertoneensa hallitustunnustelija Rinteelle, että keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että Keskustan kynnyskysymykset toteutuvat.

Verkkouutiset on listannut keskustan kynnyskysymykset tässä jutussa. Niiden joukossa on muun muassa sote-uudistuksen hoitaminen 18 maakunnan mallin pohjalta.

Antti Rinne ei suostunut kommentoimaan keskustan kynnyskysymyksiä tiedotustilaisuudessa. Kysymyksiä on kuitenkin puitu.

– Keskustan kynnyskysymykset on käyty läpi ja meillä on käsitys siitä, miten näitä lähdetään ratkomaan. Ne tullaan käymään läpi ja nähdään lopputulos myöhemmin, Rinne sanoi.

Hallitusneuvottelut alkavat Säätytalolla Helsingissä kello 14.15.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt