Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sauli Niinistön havainto lenkkipolulta – ”ollaanpa varovaisia”

Presidentti muistuttaa etäisyyden pitämisestä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Facebookissa havainnostaan lenkkipolulta.

– Eilisillan kelillä saattoi ulkona havaita oman hengityksen huurua. Kummasti se levisi. Polulla näkyi juoksijoita, jotka ohittelivat tai tulivat vastaan toisiaan ja kävelijöitä.Metrin etäisyydellä kyllä, mutta voimakkaan hengityksen pilvi taisi jäädä juuri siihen, mihin ohitettava tai vastaantulija heti päätyi, Niinistö kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että Ranskassa on asetettu tästä syystä rajoituksia jopa hölkkäämiselle.

– Ollaanpa varovaisia, presidentti päättää.

Koronavirusta ei tunneta vielä kovinkaan hyvin ja viruksen luonteesta ja leviämistavoista kertyy jatkuvasti uutta tietoa. Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian tartuntatauteja ja tulevia terveysuhkia seuraava komitea totesi hiljattain Valkoiselle talolle antamassaan selvityksessä, että koronavirus voikin nykytiedon valossa levitä tartunnan saaneen puhuessa tai mahdollisesti pelkästä uloshengityksestä. Viruksen on jo aiemmin todettu selviävän laboratorio-oloissa aerosolimuodossa jopa tuntikausia.

Tällä viikolla julkaistujen suomalaistutkimuksen alustavien tulosten mukaan  virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään, ja siksi vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka on koronaviruksen tärkein tarttumisväylä.

Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijat mallinsivat tilannetta, jossa ihminen yskäisee päivittäistavarakaupoille tyypillisellä, hyllyjen rajoittamalla käytävällä, jossa vallitsee myymälätilalle tyypillinen ilmanvaihto. Aalto-yliopisto, VTT ja Ilmatieteen laitos tekivät jokainen samasta lähtötilanteesta mallinnuksia itsenäisesti.

Kaikki päätyivät samaan alustavaan tulokseen: tutkittavassa tilanteessa aerosolipilvi leviää lähiympäristöön myös yskivän henkilön välittömän läheisyyden ulkopuolelle. Toisaalta pilvi samalla laimenee, mutta pilven leviämiseen ja laimenemiseen kuluu jopa minuutteja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt