Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa helmikuussa 2020. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sauli Niinistö Ylelle: Tämä saattaa olla Valko-Venäjän lukko

Presidentti ei halua Valko-Venäjästä geopoliittista kysymystä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa keskusteluyhteyden luomisen tärkeyttä Valko-Venäjän johdon ja maan opposition välille. Niinistö kommentoi Valko-Venäjän tilannetta Ylen Ykkösaamussa.

– Minä toivoisin, että tilanne etenisi niin, että keskusteluyhteydet aukeavat. Kaikki muut etenemistavat johtavat helposti verenvuodatukseen, sen olemme nähneet maailmalla monia kertoja, Niinistö sanoi.

Ongelmaksi Niinistö arvioi maata 26 vuotta johtaneen presidentti Aleksandr Lukashenkon aseman. Tästä saattaa koitua keskustelujen ”paha lukko”, Niinistö totesi.

Presidentti epäili haastattelussa Valko-Venäjän nykyisen johdon jatkomahdollisuuksia.

– Kyllä kaikki viime päivien tapahtumat siihen viittaavat, että valkovenäläinen väki haluaa johdon, jota he kannattavat.

– Luulen, että Lukashenkon on aika vaikea näistä asetelmista aidoisti lunastaa kansan kannatus, presidentti arvioi.

Geopoliittisten jakolinjojen syntymistä Valko-Venäjän tilanteen myötä on presidentti Niinistön mukaan syytä välttää. Jotkut tarkkailijat ovat nähneet Valko-Venäjän tapahtumat laajempana poliittisena valintana idän ja lännen välillä.

– Juuri tuo on kysymyksenasettelu, johon ei toivoisi päädyttävän. Sehän on edelleen Ukrainan tilanteen tausta edelleenkin.

– Kun valkovenäläiset itse eivät tunnu ottaneen tätä näkökulmaa jakolinjaksi, vaan kyse on todellakin maan sisäisistä asioista ja demokratian puutteesta. Parempi, ettei tätä näkökulmaa heille kaupatakaan, miltään taholta, presidentti sanoi.

Presidentti otti haastattelussa myös kantaa Valko-Venäjälle vuodelle 2021 kaavailtuihin jääkiekon MM-kisoihin. Niinistö kehotti asiassa malttiin, ja totesi lähiajan ratkaisevan, onko MM-kisoille edellytyksiä Valko-Venäjällä.

Niinistö keskusteli Valko-Venäjän tilanteesta perjantaina Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt