Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sauli Niinistö Ylelle: Joulun ruuhkat voivat kostautua

Tasavallan presidentin mukaan Suomi on tähän mennessä selvinnyt koronaepidemiasta hyvin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi Ylen jokavuotisessa kyselytunnissa kuulijoiden esittämiin kysymyksiin. Esiin nousi muun muassa koronavirus ja sen vaikutukset yhteiskuntaan.

Niinistö uskoo, että Suomen menestyminen esimerkiksi tartuntalukujen pitämisessä alhaisina on juuri suomalaisten ansiota. Tartuntaluvut on onnistuttu pitämään matalina huolimatta siitä, että suomalaiset rajoitustoimenpiteet ovat verrattain lieviä.

– Kyllä tämä on sellainen suomalainen asenneonnistuminen, Sauli Niinistö arvioi.

Hän muistuttaa, että paluu normaaliin ei ole vielä näköpiirissä. Etenkin joulun lähestyminen ja sen myötä kasvavat ihmiskontaktit huolestuttavat presidenttiä. Varovaisuutta tulisi noudattaa myös jatkossa.

– Jouluna jos kovasti ruuhkaudutaan ja tuppaudutaan samaan paikkaan, niin se voi kostautua myöhemmin, Niinistö varoittaa.

Koronaviruksen muista vaikutuksista presidentti tuo esiin sen, kuinka tutkijat ja muut toimijat ovat tehneet tehokkaasti yhteistyötä ja pyrkineet pitämään toisensa ajan tasalla rokotteen kehittämiseksi. Myös kansainvälinen yhteistyö, esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:ssa, on Sauli Niinistön mukaan kehittynyt alun haparoinnin suhteen.

Presidentti toivookin, että epidemiasta jäisi muistijälki tai varoitusrefleksi, jota voitaisiin hyödyntää tulevaisuuden pandemioiden kanssa.

Koronarokotteen Sauli Niinistö kertoo ottavansa heti, kun se on saajajärjestyksessä hänen vuoronsa. Niinistö uskoo, että rokotteen ottamista empivien melko korkea määrä kertoo siitä, että yhteiskunta on koronaviruksen kanssa tekemisissä ”suuren pahan tuntemattoman” kanssa, joka aiheuttaa epäluuloa.

Tästä huolimatta hän pitää todennäköisenä, että ihmiset tulevat vakuuttumaan rokotuksen tärkeydestä.

– Kun rokotukset pääsevät käyntiin ja me näemme, että niistä on pelastavaa hyötyä, niin kyllä moni sitten harkitsee asiansa uudelleen, Niinistö kommentoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt