Sauli Niinistö. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sauli Niinistö: YK:n normeihin kohdistuu kasvava paine

Tasavallan presidentin mukaan YK:n kyky muodostaa yhteisiä vastauksia on heikentynyt.

Maanantaina juhlistetaan Yhdistyneiden kansakuntien 75-vuotisjuhlavuotta.

– Kunnioitamme perustellusti sen saavutuksia ja ponnisteluja rauhan ja turvallisuuden, kehityksen ja ihmisoikeuksien edistämiseksi, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi puheenvuorossaan YK:n 75-vuotisjuhlaistunnossa.

– Mutta meidän on oltava rehellisiä: tämä juhlavuosi osuu YK:n kannalta vaikeaan hetkeen. Ihmiskunnalla ei ainoastaan ole vastassaan yhteisiä vihollisia – koronaviruspandemiasta ilmastonmuutokseen.

Presidentti Niinistön mukaan samaan aikaan YK:n kyky muodostaa yhteisiä vastauksia on heikentynyt.

– Normeihin ja instituutioihin, joita olemme yhdessä vuosikymmenten saatossa rakentaneet, kohdistuu yhä kasvava paine. Kansainvälisiä sopimuksia haastetaan ja tulkitaan tavoilla, jotka heikentävät sekä niiden potentiaalia että legitimiteettiä.

– Tämä suunta on käännettävä. Globaalit haasteet, jotka uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa, vaativat tehokasta monenkeskistä yhteistyötä. Tarvitsemme Yhdistyneitä kansakuntia nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

”Arvot pidettävä voimassa”

Suomesta tuli Yhdistyneiden kansakuntien jäsen vuonna 1955.

– Jäsenyyttämme juhlistaneessa tilaisuudessa Suomen edustaja totesi seuraavaa: ”Yksi suurimmista kansojemme yhteisölle kuuluvista tehtävistä on rakentaa ja vahvistaa oikeusjärjestelmää, jonka pohjana on kaikkien kansojen keskinäisten oikeuksien yleinen kunnioittaminen. Tähän rakentavaan työhön ihmiskunnan hyväksi Suomi haluaa täydestä sydämestään osallistua, omien ajatustensa ja pyrkimystensä mukaisesti.”

Presidentti Niinistön mukaan nämä sanat pätevät yhä tänä päivänä. Suomi on edelleen täysin sitoutunut tähän tavoitteeseen.

– Tänään hyväksytyssä juhlavuoden julkilausumassa vahvistimme sitoutumisemme YK:n periaatteisiin. 75-vuotias peruskirja on kestänyt hyvin aikaa.

– Meidän kaikkien – Yhdistyneiden kansakuntien kansojen – tehtävänä on pitää peruskirja ja sen arvot voimassa. Ja meidän velvollisuutemme on saavuttaa haluamamme kaltainen tulevaisuus – luoda rauhanomaisempi, kestävämpi ja oikeudenmukaisempi maailma tuleville sukupolville.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt