Sauli Niinistö: ”Suomalaiseen elämäntapaan on aina kuulunut tilan antaminen erilaisuudelle”

Presidentti Sauli Niinistö lähettää terveisensä Meillä on unelma -tapahtumalle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että Meillä on unelma -tapahtuma johdattelee maahanmuuttokeskustelua oikeaan suuntaan.

– Suomalainen demokratia, oikeusjärjestys ja yhteisöllinen eheys luovat peruspuitteet hyvälle elämälle. Niitä pidämme arvossa ja ne luovat pelisäännöt yhdessä elämiselle. Arvostamme myös suomalaista elämäntapaa, ja haluan muistuttaa, että siihen on aina kuulunut tilan antaminen erilaisuudelle ja toisenlaiselle tapakulttuurille, hän toteaa tervehdyksessään.

Presidentti muistuttaa, että tapojen ja kulttuurin kenttä on yhteisten pelisääntöjen puitteissa
avoin ja rikas; ei toisiaan rajoittava vaan toisilleen antava.

Yhteiskunnan eheys ei Niinistön mukaan tarkoita samankaltaistamista, vaan toinen toisensa ymmärtämistä ja kunnioittamista. Hän huomauttaa, että jos niin menettelee, on oikeutettu odottamaan vastavuoroisuutta.

– Ikävä kyllä olemme nähneet paljon muunlaista tapahtuvan, Suomessakin. Voin vain toistaa joskus aiemmin sanomani: Jos demokratiassa ajaa asiaansa väkivaltaa käyttämällä – oli kyse sitten sanoista tai teoista – se on väkivaltaa kaikkia kohtaan.

Sauli Niinistön mukaan kaipaamme kiihkotonta ja asiassa pysyvää keskustelua niistä vaikeuksista, joita kohtaavat sekä maahanmuuttajat että vastaanottajat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt