X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö vuonna 1999. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Sauli Niinistö oli huippusuosittu jo vuonna 2000 – gallup-tulosta ei julkaistu

Helsingin Sanomien entinen toimittaja kertoo Ylellä, miksi lehti jätti julkaisematta merkittävän mielipidemittauksen.

Helsingin Sanomat teki syksyllä 1999 mielipidemittauksen, jonka mukaan silloinen kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö olisi saattanut voittaa presidentinvaalit jo vuonna 2000. Mittauksen tulosta ei kuitenkaan koskaan julkaistu, paljastaa lehden entinen toimittaja Unto Hämäläinen.

– Tärkein tulos jäi silti mieleen: Sauli Niinistö oli juuri ennen kieltäytymistään ollut erittäin suosittu presidenttiehdokas syyskuussa 1999, Hämäläinen sanoo Ylellä, joka käsittelee aihetta Politiikka-Suomi-ohjelmassaan.

Vuonna 1999 Niinistö ei ollut syyskuuhun mennessä paljastanut, asettuuko hän ehdolle presidentinvaaleissa. HS selvitti asiaa, ja lukuisien haastattelujen perusteella lehti otaksui, että Niinistö lähtee tavoittelemaan presidenttiyttä.

Tämän vuoksi HS päätti teettää kyselyn, jossa mitattaisiin eri ehdokkaiden suosiota. Hämäläinen kertoo, että kyselyn tulos päätettiin julkaista sen jälkeen, kun Niinistön ehdokkuus olisi varmistunut.

– Kunhan Niinistö ilmoittaisi suostumisestaan, ryhtyisin kirjoittamaan seuraavan päivän lehteen uutista uunituoreesta gallupistamme. Huomenna gallup-uutisesta puhuisi koko Suomi, Hämäläinen muistelee.

Niinistö kuitenkin kertoi 21. syyskuuta, ettei hän asetu ehdolle. HS päätti, ettei mielipidemittausta julkaista.

– Ensimmäinen tehtävä oli sulkea tietävien suut. Kukaan ulkopuolinen ei saisi tietää, että tutkimus oli tehty. Sitä vahingoniloa ei kilpailijoille suotaisi, Hämäläinen sanoo.

Lisäksi HS:n piti varmistaa, ettei tieto mielipidemittauksen tuloksesta vuoda ulos talosta.

– En uskaltanut ottaa edes itselleni kopiota, joten en rohkene muistella tarkkoja lukuja, Hämäläinen sanoo.

Hän pohtii, olisiko Niinistö valittu, jos tämä olisi asettunut ehdolle.

– Sitä on mahdoton tietää. Kannattaa muistaa, että vaalien alla mielipidemittausten luvut heittelivät voimakkaasti ja vasta joulukuussa kärkikaksikko Tarja Halonen ja Esko Aho karkasi muilta ja pääsi toiselle kierrokselle.

Hämäläinen sanoo, että kokemus teki hänestä varovaisen seuraavissa presidentinvaaleissa. Hän vältteli osallistumistaan erilaisiin vaaliveikkauksiin koska oli oppinut, ettei Niinistö mahdu ”normaalin poliitikon muottiin”.

– Hän on poikkeuksellisen suosittu mutta arvaamaton.

Edit. 27.10. kello 17.05: Muutettu otsikkoa. Alkuperäisessä otsikossa todettiin, että Sauli Niinistö oli voittamassa vaalit.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt