Tasavallan presidentti Sauli Niinistö median jututettavana Naton huippukokouksessa Brysselissä. LEHTIKUVA / HANDOUT / KATRI MAKKONEN / TPKANSLIA

Sauli Niinistö: Naton vahvistuminen on nyt jäsenmaiden käsissä

Donald Trumpin voimakas retoriikka ei Nato-kokoukseen osallistunutta tasavallan presidenttiä säikäyttänyt.

Presidentti Sauli Niinistö luonnehtii tänään päättynyttä Naton huippukokousta poikkeukselliseksi jo ennakkotunnelmiltaan. Villeimmissä arvioissa povattiin muun muassa ulosmarsseja tai jopa Brysselin kokouksen täydellistä epäonnistumista.

– Mikään niistä ei toteutunut, Niinistö sanoi kokouksen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan.

Vaikka kokouksen yksimielinen lopputulema saattoi olla kovankin puristuksen takana, hän uskoo valtiojohtajien yhteisymmärryksen olevan aitoa. Se, kuinka esimerkiksi puolustusmäärärahojen lisäämistä koskevat päätökset kyetään käytännössä viemään läpi jäsenmaissa, on hänen mukaansa toinen kysymys. Hallitusten ja parlamenttien sitoutuminen Brysselin päätöksiin ei välttämättä ole selvää.

– Saattaa olla, että nyt jälkimaininkeja nähdäänkin ennemmin kansallisella tasolla, sisäpolitiikan alueella, Niinistö arvioi.

Keskustelu taloudellisesta taakanjaosta leimasi myös kokouksen päätöspäivää. Aiemmin hyväksytyissä johtopäätöksissä kuitenkin Niinistön käsityksen mukaan pysyttiin.

– Nato toimii yksimielisesti ja vahvistuu ainakin rahallisesti, kun jäsenmaat lisäävät panostuksiaan puolustussektoriin, hän sanoo.

Presidentti Donald Trumpin voimakasta ja ajoittain jopa aggressiivista retoriikkaa eurooppalaisia Nato-liittolaisia kohtaan ei Niinistön mielestä pitäisi tarpeettomasti dramatisoida.

– Ei täällä kovin herkkähipiäistä väkeä ole. Hänen sanomansa sisältö on täysin identtinen sen kanssa mitä Yhdysvalloista on vuosikymmeniä kuultu: ottakaa enemmän vastuuta, presidentti Niinistö huomauttaa.

– Ei kukaan oikeastaan ole kiistänyt sitä presidentti Trumpin sanomaa, että täältä lähtee hyvin yhtenäinen Nato.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt