Verkkouutiset

Sauli Niinistö Nato-päätöksistä: Meillä ei ole varaa syviin haavoihin

Vuoden 2018 presidentinvaalin ehdokkaat väittelivät keskenään ensimmäisen kerran.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentinvaalin 2018 turvallisuuspoliittinen ehdokastentti pidettiin maanantaina kuuden ehdokkaan voimin Evan Presidenttiforumissa. Väittelemässä olivat Rkp:n Nils Torvalds, Sdp:n Tuula Haatainen, keskustan Matti Vanhanen, kansanliikkeen Sauli Niinistö, vihreiden Pekka Haavisto ja PS:n Laura Huhtasaari.

Ehdokkailta kysyttiin ensimmäisenä johtajuudesta. Toinen kysymys oli kansanäänestyksistä.

Sauli Niinistö palautti pohdintansa aluksi mieleen 1990-luvun EU-kansanäänestyksen ja sen, että moni kansanedustajakin äänesti EU:iin liittymistä vastaan.

Hän siteerasi silloista vasemmistoliiton puheenjohtaja Claes Anderssonia, joka totesi olevansa kyllä EU:ta vastaan, mutta kansanäänestyksen annettua myönteisen tuloksen hän noudattaa kansan tahtoa.

– Koskaan ei ole tehty laskelmaa siitä, oliko samalla tavalla ajattelevia… Heitä oli keskustan ryhmässä ainakin – jos heitä olisi ollut 22, me emme olisi EU:ssa. Niin yksinkertaista se oli. He olisivat siis kyenneet estämään EU:iin menon, Sauli Niinistö sanoi kansanäänestyksen tuloksen kunnioittamisesta.

Sauli Niinistö muistutti Naton säännöistä, joissa sanotaan, että kansan ja puolueiden enemmistön pitää kannattaa jäsenyyttä.

– Miten tämä kansan mielipide sitten mitataan? Siitä voimme olla montaa mieltä, mutta olen vakuuttunut siitä, että sana legitimiteetti – siis ulkoinen hyväksyntä – liittyy olennaisesti siihen ratkaisuun. Että sekin osa kansasta, joka on toista mieltä, kuitenkin hyväksyy sen ratkaisun, koska enemmistö oli toista mieltä.

Niinistö pohti EU:n jäsenyydestä käytyä kansanäänestysprosessia, jossa ensin neuvoteltiin tulos ja ennen asian viemistä eduskuntaan kysyttiin kansalta.

– Jos joku keksii paremman keinon absoluuttisen varmasti todistaa legitiimillä tavalla, niin että jokainen suomalainen uskoo että meidät on nyt mitattu, tämä mielipide, niin olkoot sitten se toinen tapa. Mutta kukaan ei ole kyllä sellaista toista tapaa keksinyt!

”Naurettavaa puhetta”

Vihreiden Pekka Haavisto huomautti, että Natosta voitaisiin joutua äänestämään myös ”veitsi kurkulla”, jossa Suomea olisi äänestyksen alla uhattu seurauksilla.

Jos Suomi jonain päivänä menee Natoon, pitää keskustan Matti Vanhasen mielestä muiden Nato-maiden tietää, että sille on aito kansan mandaatti eikä Suomi käytä heti ensimmäisen vaikeuden tullen veto-oikeutta.

Nato-jäsenyyttä kannattava Rkp:n Nils Torvalds sanoi poliitikkojen menemistä puheissaan kansanäänestyksen taakse vastuunpakoiluksi ja todellisten kantojen piilotteluksi, joka on estänyt Nato-keskustelua.

– Minusta se on naurettavaa puhetta, Sauli Niinistö tyrmäsi Torvaldsin.

– Meillä Nato-jäsenyys – jos sellaista presidentti ja hallitus haluaisi – sitähän he lähtisivät nimenomaan ajamaan, ottavat sen poliittisen tehtävän. Ja tämä kansan mielipide on sitten tietyllä tavalla vasta jälkikäteen eli ennen kuin eduskunta tekee lopullisen ratkaisun, jotta se legitiimisyys täyttyy.

– Minä vaan varoittaisin sellaisista päätöksistä Naton kohdalla ja muuallakin, joissa huomattava osa kansaa saisi syviä haavoja. Ei Suomen yhteiskunnalla ole varaa siihen.

Niinistö viittasi Nato-työryhmään, joka totesi, että ”Nato-jäsenyys tulisi olemaan Suomen historian merkittävin ratkaisu”.

– Siis ohi EU-ratkaisun, merkitykseltään. Jos me sellaisessa jotenkin runttaamme tai vähättelemme, niin minä vaan kysyn, mitä tästä yhtenäisestä kansasta jää jäljelle, Niinistö kysyi.

Kerta kaikkiaan läpi

Sauli Niinistö palasi vielä myöhemmässäkin kommentissaan Torvaldsin puheisiin.

– Minusta tämä kannattaa nyt kerta kaikkiaan keskustella läpi. Nils. Ei se ole vastuunpakoilua. Kuvailin, että presidentti ja hallitus joka siihen päätyy, ottaa sen poliittisen tehtävän ajaakseen sopimusluonnoksen. Ei se ole jyräämistä – eduskunta demokraattisesti päättää. Ja silloin on edelleen kysymys siitä, välitämmekö me siitä Naton säännöstä, että kansan enemmistön pitää sitä kannattaa.

Sauli Niiniston mukaan välittämättä jättäminen jättäisi ”katkeria tuntoja”.

Pekka Haaviston puheenvuoroon Niinistö totesi, että ”maailmanhistoriassa hätätilassa syntyy liittoumia hakematta mitään jäsenyyksiä”.

– Niitä vain syntyy sitten kun on tilanne tarpeeksi kriittinen, Sauli Niinistö totesi.

Niinistö otti kantaa myös ”trollausta ehkäisevän komitean asiantuntijaporukkaan”, jonka raportista on uutisoitu.

– Siitä se trollaus nyt näköjään lähti ihan omasta takaa liikkeelle, jos ihan rehellisiä ollaan. On ne sen tason salamurhajuttuja, että jos sellaista kylvetään, niin ei sitä ihan vakavalla mielellä… Kyllä siinä joku taka-ajatus täytyy olla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)