Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sauli Niinistö HS:lle: Uiguureista keskusteltu Kiinan kanssa suoraan

Tasavallan presidentti sanoo toimivansa myös jatkossa samalla tavalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi on johdonmukaisesti jo vuosien ajan ottanut uiguurien erittäin huolestuttavan ihmisoikeustilanteen esille suoraan Kiinan kanssa.

– Siis nimenomaan suoraan Kiinan kanssa. Valtiovierailullani Pekingissä kävin tästä aiheesta pitkän, tunnin kestäneen keskustelun presidentti Xi Jinpingin kanssa tammikuussa 2019, Niinistö kertoo Helsingin Sanomille lähettämässään viestissä.

Presidentti Niinistön mukaan ministeri- ja virkamiestasolla on käyty suoraa keskustelua kiinalaisten vastinparien kanssa sitä ennen ja sen jälkeen.

– Kahdenvälisten yhteyksien lisäksi Suomi on yhtä lailla johdonmukaisesti pitänyt uiguurien asiaa esillä niin EU:n kuin YK:n puitteissa, Niinistö kertoo.

BBC kertoi keskiviikkona, että Kiinan perustamilla uiguurien keskitysleireillä raiskataan ja kidutetaan naisia järjestelmällisesti.

– Myös jatkossa tulen esittämään toisen valtion toimien nostattaman kritiikin aivan suoraan kollegalleni. Näin tapahtui myös puhelinkeskusteluissamme presidentti Vladimir Putinin kanssa 21.8. ja 28.12.2020 sekä 21.1.2021 koskien Aleksei Navalnyin tapausta, Niinistö sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi keskiviikkona BBC:n uutista Twitterissä:

– Kansainvälinen yhteisö ei voi sulkea silmiään Kiinan politiikalta, joka polkee ihmisoikeuksia ja sortaa vähemmistöjä. Kauppa tai talous eivät ole syitä kääntää katsetta pois näistä julmuuksista. Ihmisoikeuksien on oltava keskiössä kahdenvälisissä ja monenvälisissä keskusteluissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt