Sauli Niinistö: Eurooppa ei kestä hallitsematonta maahanmuuttoa

Tasavallan presidentti kehotti katsomaan maahanmuutossa totuutta silmiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetosi valtiopäivien avajaisissa voimakkaasti hallitsemattoman maahanmuuton saamiseksi aisoihin.

Hänen mukaansa on tunnustettava tosiasiat: tällä menolla Euroopan perusta rapautuu, koska ”Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma ovat tulleet haastetuiksi.”

– Eurooppa ei enää pitkään kestä hallitsematonta maahanmuuttoa, presidentti sanoi.

Niinistön mukaan on valittava joko kestävä tie ja tingittävä joistakin kansainvälisistä velvoitteista tai sitten pyrittävä pilkulleen pitämään kiinni kansainvälisistä säädöksistä sekä hyväksyttävä nykyisen, hallitsemattoman tilanteen jatkuminen.

– Jonkun on tunnustettava: emme kykene juuri tässä ja nyt kaikkia kansainvälisiä velvoitteita täyttämään, presidentti sanoi ja toivoi, että EU ottaa asiassa aloitteen.

– Annetaan turva pahimmassa hädässä oleville, Niinistö kiteytti. Hänen mukaansa nykyisessä tilanteessa on vaikea auttaa niitä, jotka hakevat vain parempia oloja.

Presidentti myös huomautti, että pakolaisia käytetään hyväksi harrastamalla laitonta liiketoimintaa ja ”mahdollista on myös, että pakolaisia käytetään valtapolitiikan välineenä.”

Suomalaisia hän kehotti rauhoittumaan.

– On haukuttu miehet, naiset, suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat – sekä lopuksi myös poliisit.

Presidentin mukaan ongelmat eivät ratkea syytelemällä tai nimittelemällä.

– Olisi tolkun aika, Niinistö opasti.

Kommentit