Saudi-Arabia isännöi tänään alkanutta G20 -huippukokousta. LEHTIKUVA / AFP Fayez Nureldine

Saudi-Arabian vangeilla järkyttäviä kohtaloita – ”Maailman täytyy herätä”

Poliittisia vankeja ja aktivisteja on raiskattu, kidutettu ja teloitettu vankiloissa.

The Independentin Grant Liberty -ihmisoikeusjärjestöltä tilaamasta tutkimuksesta selviää, että jopa 309 poliittista vankia on kärsinyt vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Nämä ovat tapahtuneet sen jälkeen, kun Mohammed bin Salman nousi Saudi-Arabian kruununprinssiksi vuonna 2017.

Vangit ovat kohdanneet seksuaalista hyväksikäyttöä, heitä on kidutettu ja teloitettu.

Grant Libertyn mukaan nuorin kuolemantuomion saanut vanki oli vain 9-vuotias lapsi.

Vangeista 20 oli tehnyt poliittisen rikoksen lapsina ollessaan. Heistä viisi on jo teloitettu ja 13 odottaa kuolemantuomiota.

Vangeista 27 oli naisaktivisteja, jotka taistelivat naisten oikeuksien puolesta. Kuutta heistä oli käytetty vankilassa seksuaalisesti hyväksi.

Yksi vankilassa olleista aktivisteista, Loujain al-Hathloul kertoo The Independentille, että häntä on kidutettu ja hyväksikäytetty.

Hathoul joutui vankilaan toukokuussa 2018 ajaessaan naisille oikeutta, joka mahdollistaisi sen, että nämä saisivat hankkia ajokortin Saudi-Arabiassa. Vain viikkoja myöhemmin valtio myönsi naisille ajo-oikeuden.

– Niin kauan kun naiset eivät voi puhua turvallisesti Saudi-Arabiassa, on kansainvälisen yhteisön velvollisuus korottaa ääntään Saudi-Arabian naisten puolesta, Hathoulin sisko Lina al-Hathloul sanoo.

Myös monet muut vangit ja vankien läheiset ovat kertoneet järkyttävistä kokemuksistaan Saudi-Arabiassa.

Grant Liberty -järjestön puheenjohtaja Lucy Rae kuvailee, että raportissa mainitut ihmisoikeusrikokset ovat erittäin julmia.

– Maailman täytyy herätä. Emme voi toivottaa Saudi-Arabiaa tervetulleeksi samaan pöytään kunnioitettavien valtioiden kanssa. Saudi-Arabia on maa, joka kiduttaa, hyväksikäyttää ja murhaa omia kansalaisiaan, hän sanoo.

Human Rights Watchin puheenjohtaja Adam Coogle puolestaan sanoo, että G20 maat ovat myöntäneet Mohammad bin Salmanin hallitukselle ”kansainvälisen vaikutusvallan merkin, jota se ei ole ansainnut”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt