Jamal Khashoggi. MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Saudi-Arabian mukaan toimittaja kuoli tappelussa konsulaatissa

Toimittajan kuolemaan liittyen on pidätetty 18 Saudi-Arabian kansalaista.

Saudi-Arabia on vahvistanut, että kadonnut saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi kuoli maan Istanbulin konsulaatissa, kertoo muun muassa CNBC.

Washington Postiin kirjoittanut Khashoggi katosi lokakuun 2. päivänä mentyään konsulaattiin. Turkki ilmoitti pian katoamisen jälkeen saaneensa haltuunsa äänitallenteita siitä, että Saudi-Arabian tiedustelupalvelun agentit kiduttivat, tappoivat ja paloittelivat Khashoggin konsulaatissa.

Saudi-Arabia kiisti pitkään Turkin väitteet. Saudi-Arabian mukaan toimittaja poistui rakennuksesta samana päivänä. Todisteita poistumisesta ei kuitenkaan ollut. Nyt viimein myös Saudi-Arabia on vahvistanut kuoleman ja kertonut, että toimittaja menehtyi nyrkkitappelun seurauksena.

Saudi-Arabian kerrotaan erottaneen tapauksen johdosta tiedustelujohtaja Ahmad bin Hassan Asirin sekä hovin neuvonantaja Abdullah al-Qahtanin. Kuningashuone on lisäksi perustanut kruununprinssi Muhammad bin Salmanin johtaman komitean uudistamaan maan tiedustelupalvelua. Maan valtiollisen median mukaan tapaukseen liittyen on pidätetty 18 Saudi-Arabian kansalaista.

Khashoggi oli joutunut kotimaassaan Saudi-Arabiassa vaikeuksiin arvosteltuaan maan hallintoa. Khashoggi oli toivonut muulta maailmalta vastatoimia sensuuria ja toimittajien hiljentämistä vastaan. Hänen viimeiseksi jäänyt kolumninsa käsittelee sanan- ja ilmaisunvapautta arabimaissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt