X
SULJE MAINOS
Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud (kesk.) sekä Melania ja Donald Trump. WHITE HOUSE / Shealah Craighead)

Saudi-Arabia lahjoitti Donald Trumpille väärennetyn tiikerintaljan

Yhdysvaltain ulkoministeriö tutkii edellisen hallinnon saamia ja antamia lahjoja.

Saudi-Arabian Yhdysvalloille lahjoittama tiikerintalja on paljastunut väärennökseksi, kertoo New York Times. Saudi-Arabian kuningasperhe lahjoitti taljan vuonna 2017 Yhdysvaltain silloiselle presidentille Donald Trumpille.

Saudiperhe antoi Trumpille kymmeniä lahjoja vierailun aikana. Niiden joukossa oli valkoisesta tiikerintaljasta valmistettu viitta, gepardintalja sekä tikari, jossa oli norsunluinen kahva.

Valkoisen Talon lakimies arveli tuolloin, että lahjojen vastaanottaminen todennäköisesti rikkoo uhanalaisista eläimistä säädettyä lakia. Trumpin hallinto kuitenkin piti lahjat. Hallinto ei myöskään ilmoittanut eteenpäin, että se oli vastaanottanut lahjoja vieraan valtion hallitukselta.

Trumpin kauden viimeisenä päivänä presidentinhallinto luovutti lahjat yleisten asian hallinnolle, joka on väärä instituutio, koska tämänkaltaiset lahjaa tulee luovuttaa kalastus- ja villieläinhallinnolle. Jälkimmäinen takavarikoi lahjat viime kesänä.
Kävi ilmi, että sekä saudiperheen lahjoittama tiikerintaljaviitta että gepardintalja olivat väärennöksiä.

– Villieläintarkastajat ovat todenneet, että viitan raidat on värjätty, jotta ne näyttäisivät tiikeriltä, samoin leopardinkuvio, sanoo kalastus- ja villieläinhallinnon tiedottaja Tyler Cherry.

Saudi-Arabian Washingtonin-suurlähetystö ei kommentoi asiaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tutkii parhaillaan myös sitä, minne ovat kadonneet ulkomaiden johtajille tarkoitetut amerikkalaiset lahjat. Trumpin hallinto oli varannut tuhansien dollarien arvosta lahjoja G7-maiden johtajille, mutta niitä ei päästy koskaan antamaan, koska koronapandemia pakotti perumaan kokouksen.

Trumpin hallinto oli aikeissa antaa valtiojohtajille ainakin arvokkaita laukkuja, tarjottimia sekä marmorihelyjä, joiden säilytyslaatikossa oli Trumpin ja hänen vaimonsa Melania Trumpin nimikirjoitukset.

Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat myös, mitä on tapahtunut pullolliselle japanilaista viskiä, jonka Japani lahjoitti silloiselle ulkoministeri Mike Pompeolle. Pompeo sanoo, ettei hän ole saanut pulloa. Viskipullon arvo on 5 800 Yhdysvaltain dollaria. Entisen varapresidentin vaimo Karen Pence puolestaan otti Singaporen pääministerin toimistosta mukaansa kullatun korttikotelon, mutta hän ei maksanut sitä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt