Verkkouutiset

Kuussa lumitykki – ampuu lunta toisiin kuihin

Enceladuksen vesisuihkujen jälkiä on havaittu kahdella muulla Saturnuksen kuulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saturnuksen kuudenneksi suurimman kuun Enceladuksen on havaittu vaikuttavan myös muiden kiertolaisten olosuhteisiin.

Tutkijoiden mukaan kuun pinnalla toimivat lähteet sinkoavat vettä niin korkealle, että osa lumeksi muuttuneesta nesteestä ajautuu avaruuteen. Suuri määrä ”lumitykin” materiaalista päätyy Mimas- ja Tethys-kuille, joiden pinta on muuttunut aiempaa heijastavammaksi.

Tutkimus pohjautuu Yhdysvaltain ja Euroopan avaruusjärjestöjen Cassini-Huygens-luotaimen tutkahavaintoihin.

Luotaimen kuljettaman voimakkaan tutkan tehtävänä oli läpäistä Saturnuksen suurimman Titan-kuun tiheä ja läpinäkymätön ilmakehä. NASA ja ESA ehtivät tehtävän aikana tutkia laitteistolla myös planeetan muita kiertolaisia.

Tutkijoiden mukaan osa tutka-aineistosta tulkittiin aiemmin väärin, sillä Saturnuksen kuut ovat todellisuudessa huomattavasti luultua kirkkaampia. Enceladuksen ”lumitykin” todettiin selittävän uudet havainnot ainakin osittain.

– Äärimmäinen kirkkaus edellyttää ainakin parinkymmenen senttimetrin lumipeitettä, tohtori Alice Le Gall sanoo Universal-Sci-sivuston mukaan.

Le Gallin mukaan aineisto edellyttää vielä jatkotutkimusta, tutkaheijastus on liian voimakas vain tiiviin lumipeitteen aiheuttamaksi. Saturnuksen sisempien kuiden pinnalla voi olla esimerkiksi erikoisia jäämuotoja tai muita toistaiseksi tuntemattomia geologisia piirteitä.

– Toistaiseksi meillä ei ole tähän lopullista vastausta, Alice Le Gall jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)