X
SULJE MAINOS

Satu Hassi: Juhannuskokot tuhoavat ainutlaatuisia kallioita

Vihreiden kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen silokallioiden pinnan suojelemiseksi juhannuskokoilta.

Kansanedustaja Satu Hassin (vihr.) eduskunnalle jättämässä kysymyksessä todetaan, että ”jääkauden muovaamat ja hiomat silokalliot rannikolla, saaristossa ja sisämaassa ovat suomalaisen maiseman ja luonnon keskeinen ja kaunis osa, jollaista ei esiinny monessa maailman maassa. Jos kallion pinta rikotaan, sileä pinta ei uusiudu ennen kuin seuraava jääkausi sen hioo”.

Hassin mukaan kallioilla poltetaan monin paikoin juhannuskokkoja ja nuotioita. Tällöin ”tulen kuumuus kuitenkin tuhoaa jääkauden hioman pinnan ja muuttaa sen rosoiseksi, ja hiilloksen sammutus vedellä vielä täydentää kallion pinnan rikkoutumista”.

”Juhannuksen alla viranomaiset antavat kansalaisille monenlaisia ohjeita siitä, miten juhannuskokkoa poltettaessa tulee toimia. Kallioiden suojelemiseksi ohjeisiin olisi perusteltua lisätä neuvo valita kokkojen paikat siten, että niillä ei rikota kaunista silokalliopintaa”, vihreiden kansanedustajan kysymyksessä todetaan.

Satu Hassin esittämä kysymys kuuluu ”aikooko ministeriö antaa ympäristöviranomaisille ohjeen, että juhannuskokkoja koskevaan tiedottamiseen lisätään suositus suojella kallioiden pintaa ainutlaatuisen silokalliomaiseman säilyttämiseksi?”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt