Työlupaprosesseja halutaan nopeuttaa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Sarjayrittäjä TE:lle: Nopeammista työluvista vaikka maksettaisiin

Ilkka Kivimäen mukaan työlupia myönnetään ulkomaisille asiantuntijoille liian hitaasti.

Aalto yliopiston hallituksen jäsen, sarjayrittäjä Ilkka Kivimäki arvioi että Suomen maabrändiin laitetut miljoonat valuvat hukkaan Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien asiantuntijoiden hitaan työlupakäsittelyn vuoksi. Hänen mukaansa tilanne on nurinkurinen.

– Suomessa investoidaan miljoonia euroja osaajahoukutteluun luomalla erilaisia työryhmiä, ohjelmia ja kampanjoita Suomen viehätysvoiman kasvattamiseksi. Samaan aikaan kaupunkien ja yritysten ponnisteluita tehdään turhiksi jähmeillä maahantuloprosesseilla, ja arvokas brändityö valuu hukkaan, Ilkka Kivimäki sanoo Talouselämässä.

– Tähän brändityöhön on kaadettu yhteensä miljoonia euroja, joten on käsittämätöntä, ettei työlupia suorastaan isketä parhaiden osaajien käsiin.

Hän viittaa maahanmuuttoviraston tilastoihin, joista selviää että EU:n ulkopuolelta tuleva asiantuntija joutuu odottamaan oleskelulupaa keskimäärin 52 päivää ja oleskeluluvan jatkolupaa keskimäärin 67 päivää.

– Tätä tilannetta ei Suomi-brändillä tai yrityksen omalla mainetyöllä paikata, vaan on päivänselvää, että parhaat osaajat ehtivät tässä ajassa tarttua kilpailevaan tarjoukseen.

Kivimäen mukaan toistaiseksi vain teknologia-ala on tuntunut pitävän asiasta riittävää meteliä. Koodarivajeen on arvioitu nousevan jopa 40 000 työntekijään vuoteen 2025 mennessä, mutta osaajapula koskettaa hänen mukaansa myös muita aloja ja ammattiryhmiä.

– Meillä on tälläkin hetkellä tarvetta sadoille huippuosaajille esimerkiksi kansainvälisen myynnin, markkinoinnin, brändäyksen ja tuotejohtamisen alueilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt