X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sari Sarkomaa virallistaisi ulkosuomalaisten suhteen Suomeen

Kansanedustajan mielestä on tärkeää, että Ulkosuomalaisparlamentin toiminta turvataan.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kannattaa Suomi-Seura ry:n ja ulkosuomalaisparlamentin esitystä säätää laki, jolla ulkosuomalaisparlamentin asemasta tulisi lakisääteinen ja näin ulkosuomalaisten yhteys kotimaahansa virallistettaisiin.

– Ulkosuomalaisparlamentti on demokraattinen innovaatio kansainvälistyvässä Suomessa. Ulkosuomalaiset ovat voimavara suomelle. He tekevät suomea ja suomalaisuutta tunnetuksi maailmalla, ja tuovat ulkomailla oppimiaan tietoja ja taitoja suomeen. Suomelle on tärkeää tämä vuorovaikutus, että ulkosuomalaisten siteet kotimaahansa eivät katkea, ja että yhteys suomalaiseen yhteiskuntaan säilyy, Sarkomaa toteaa.

Maailmalla asuu noin 300 000 Suomen kansalaista, joista liki 260 000 on äänioikeutettuja.

Ulkosuomalaisparlamentti (USP) on perustettu vuonna 1997 Suomi-Seura ry:n ja maailmalla toimivien ulkosuomalaisyhteisöjen aloitteesta. USP on ulkosuomalaisyhteisöjen yhteistyöfoorumi.

USP edistää maailmalla asuvien suomalaisten oikeuksien toteumista ja osallistaa heitä suomalaiseen yhteiskuntaan erityisesti ulkosuomalaisia koskevissa asioissa. Sarkomaan mukaan USP hoitaa selvästi julkisen vallan toimipiiriin kuuluvia asioita.

– Tavoite on, että USP toimisi jatkossakin pääosin nykyisen toimintamallin mukaisesti yhteistyössä Suomi-Seura ry:n kanssa. USP saisi määrärahan sille lain mukaan kuuluviin tehtäviin, jonka suuruudesta päätettäisiin vuosittain valtion talousarvion yhteydessä, Sarkomaa esittää.

USP:n toimintaan osallistuu yli 532 ulkosuomalaisyhteisöä 35 maasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt