Sari Sarkomaa: SDP:n ex-ministeri runteli ylioppilastutkintolautakunnan, täydennys tervetullut

Kokoomuksen kansanedustajan mielestä ylioppilastutkinnon kehittämisessä on erittäin tärkeää huomioida lukioiden käytännön opetustyö.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa iloitsee tuoreesta opetusministeriön päätöksestä vahvistaa ylioppilastutkintolautakuntaa (YTL) kuluvaksi toimikaudeksi 2016 – 2018.

Päätöksellä laajennetaan eri oppiaineiden edustusta sekä palautetaan Opetushallituksen edustus ylioppilastutkintolautakuntaan. Päätös korjaa edellisen opetusministeri Krista Kiurun (sd.) laajasti kritisoidun päätöksen leikata YTL:n kokoonpanoa.

– Täydennyspäätös oli viisas ja lämpimästi tervetullut, Sarkomaa kiittää opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.) tiedotteessaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on eilen vahvistanut ylioppilastutkintolautakuntaa nimeämällä siihen uusia jäseniä. YTL valmistelee vuosina 2016 – 2018 ylioppilastutkinnon sähköistämistä ja muita merkittäviä uudistuksia.

Ministeri Kiurun nimetessä uutta ylioppilastutkintolautakuntaa lautakunnan jäsenmäärää vähennettiin 39 jäsenestä 18 jäseneen vuonna 2014, jolloin useat tutkintoaineet jäivät vaille edustajaa lautakunnassa.

Opetusministeri Kiurun päätöstä kritisoitiin laajasti ja silloiseen ministeriin vedottiin, että tämä harkitsisi vielä kerran ylioppilastutkintolautakunnan täydentämistä käytännön lukioelämän asiantuntemuksen vahvistamiseksi. Erityisesti lakisääteisesti lukiokoulutuksen kehittämisestä vastaavan opetushallituksen sulkeminen ylioppilastutkintolautakunnan ulkopuolelle herätti ihmetystä.

Sarkomaa kritisoi silloisen opetusministerin YTL-leikkausta. Sarkomaa totesi tuolloin tiedotteessaan, että ministerin päätös nimittää nykyistä pienempi ja kapeamman osaamisen sisältävä lautakunta on huolestuttava.

Silloin nimetystä lautakunnasta puuttui opetushallituksen ja kotimaisten kielten keskuksen edustus kokonaisuudessaan. Lisäksi kielten opetuksen asiantuntijoiden määrää oli vähennetty rajusti.

– Ylioppilastutkinnon tulee olla laadukas lukion oppimäärän hallintaa ja soveltamista mittaava tutkinto. Tutkinto tulee toteuttaa niin yliopistojen, korkeakoulujen kuin opetushallituksen asiantuntemusta käyttäen, Sarkomaa toteaa.

Sarkomaa pitää tuoretta opetusministeriön päätöstä tärkeänä. Hänen mukaansa ylioppilastutkintoa on kehitettävä jatkossakin samaan suuntaan muun lukiokoulutuksen kanssa.

Sarkomaan mielestä ylioppilastutkinnon kehittämisessä on erittäin tärkeää pystyä huomioimaan lukioiden käytännön opetustyöstä tulevat näkökulmat.

– Nyt tehtävällä jäsenmäärän lisäyksellä varmistetaan lautakunnan monipuolinen asiantuntemus ja riittävä työvoima merkittävien uudistusten toteuttamiseksi. Päätöksellä vahvistetaan ja laajennetaan tutkintolautakunnan osaamista. Nimettävistä jäsenistä lähes kaikilla on jo aikaisempaa kokemusta tutkintolautakunnan jäsenyydestä.

Kommentit