Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Sari Sarkomaa: Järjestelmä suosii miesten palkkaamista

Kansanedustaja vaatii vanhemmuuden kustannuksien jakamista tasaisesti.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa vaatii uudistuksia vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi ja työelämän tasa-arvon vahvistamiseksi.

– Ei ole tätä vuosisataa, että ylläpidämme järjestelmiä, jotka suosivat miesten palkkaamista. Niin kauan kuin naisista aiheutuu enemmän kustannuksia työnantajalle kuin miehistä, jatkuu naisten syrjintä työmarkkinoilla, Sarkomaa sanoo tiedotteessaan.

Työehtosopimuksissa on usein säädetty työnantajan velvollisuus maksaa täyttä palkkaa äidille äitiysrahakauden ensimmäisen kolmen kuukauden ajan. Jos työnantaja ei saa tästä täyttä korvausta, Sarkomaa muistuttaa, naisen palkanneen työnantajan asema on heikompi suhteessa miehen palkanneeseen.

Sarkomaa ehdottaa mallin ottamista Ruotsista, jossa vanhemmuuden kustannuksia jaetaan tasaisesti osapuolten kesken. Samalla vanhempainetuudet tulisi Sarkomaan mukaan irrottaa lakisääteisestä sairasvakuutuksesta omaksi vanhempainvakuutuksekseen.

– Vanhemmuus ei ole sairaus ja vanhempainetuudet myös määräytyvät eri tavalla kuin sairauspäivärahat. Vanhempainetuuksista tulee muodostaa itsenäinen vanhempainvakuutus, eli vanhempainetuudet on irrotettava lakisääteisestä sairausvakuutuksesta, Sarkomaa vaatii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt