Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sari Sarkomaa: Hoitoon pääsy ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta

Kansanedustajan mukaan terapiatakuu pitää toteuttaa mahdollisimman pian.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa tiedotteessaan terapiatakuun pikaista toteuttamista. Hänestä hoitoon pääsy ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta

– Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta terapiatakuu on täysin perusteltu ja välttämätön. Sillä taattaisiin apu ihmisille, joilla on vähiten resursseja vaatia ja hakea apua. Mielenterveysongelmat ovat suurimpia syrjäytymisen syitä. Varmistamalla ajoissa ja matalalla kynnyksellä saatava hoito voidaan ehkäistä suurempien ongelmien syntymistä. Kokoomus tekee työtä terapiatakuun tavoitteiden toteutumiseksi, Sarkomaa sanoo.

Terapiatakuun avulla potilas saisi hoitoa, vaikka hänellä ei olisi taloudellista mahdollisuutta hakeutua yksityiseen psykoterapiaan. Mikäli potilas tarvitsee varhaisen terapiajakson jälkeen jatkohoitoa, hänet ohjataan erikoissairaanhoidon tai Kelan psykoterapiatuen piiriin.

Sarkomaan mukaan mielenterveysongelmat yleistyvät, mutta samalla rahaa käytetään mielenterveyspalveluihin kunnissa yhä vähemmän. Lisäksi palvelujen saatavuus vaihtelee ja on siten eriarvoista.  Terapiatakuu rakentaisikin hänen mukaansa ”tehokkaan mielenterveyshoidon perustason”, jollainen Suomesta puuttuu.

Mielenterveyden vaikutukset ulottuvat yksilön elämän lisäksi myös laajemmalle. Terapiatakuu toisi hyötyjä myös suurempaa kuvaa ajatellen.

– Psykoterapiatakuu on myös vaikuttava keino työllisyysasteen nostamisessa. Se vähentäisi sairauspäiviä, työkyvyttömyyttä ja myös muiden terveyspalveluiden sekä etuuksien käyttöä. Ennen kaikkea se toteuttaisi terveyspolitiikan yhdenvertaisuustavoitetta siitä, että hyvä mielenterveys kuuluu kaikille. Varallisuus ei saa määrittää kuka pääsee palveluiden ja avun piiriin, Sarkomaa sanoo.

Terapiatakuun avulla mielenterveyden hoitoon saataisiin samanlainen saavutettavuus ja kattavuus kuin muuhunkin terveydenhoitoon.

– Terapiatakuu varmistaa sen, etteivät mielenterveysongelmista kärsivät sekä heidän omaisensa jää yksin ilman apua ja tukea. Nyt se on monelle arkipäivää. Ihminen saa apua, kun jalka on poikki eikä häntä laiteta jonoon odottamaan. Sen sijaan, kun ihmisen mieli särkyy, joutuu moni odottamaan kuukausikaupalla eikä siltikään aina saa apua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt