LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Sari Sarkomaa: Hallitus sulkee korvat asiantuntijoiden hätähuudolta

Asiantuntijat ja opettajat haluaisivat lykätä oppivelvollisuuden uudistusta.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kritisoi hallituksen oppivelvollisuusuudistusta Twitterissä. Sarkomaan mukaan hallituksen suunnitelma laajentaa oppivelvollisuus nopealla aikataululla 18-vuotiaisiin asti vauhdittaa opettajien lomautuksia ja koulutusleikkauksia.

– Esityksestä kärsisivät nuoret, jotka eniten tarvitsisivat apua. Miksi asiantuntijoiden hätähuudolta suljetaan korvat, Sarkomaa kysyy.

Sarkomaa viittaa Ylen uutiseen. Sen mukaan opettajien ammattijärjestö OAJ haluaisi lykätä uudistusta ensi vuoteen.

Tällä hetkellä uudistuksen on tarkoitus koskea jo tänä syksynä ysiluokan aloittavia oppilaita, joiden on ensi keväänä pakko hakea jatko-opiskelupaikkaa. Uudistus on saanut kritiikkiä nopeasta aikataulusta, joka voi asiantuntijoiden mukaan johtaa opetuksen laadun heikkenemiseen.

Suurin osa uudistukseen varatusta rahoituksesta tulisi kulumaan juuri materiaali- ja matkakuluihin, vaikka Nuorisobarometrin mukaan koulun keskeyttämisen syynä on yleensä väärä alavalinta tai muut opetuksen ongelmat, ei rahanpuute.

Tilannetta hankaloittaa entisestään se, että monet koulut kärsivät jo nyt rahanpuutteesta, joka on ajanut kunnat harkitsemaan opettajien lomautuksia koronavirusepidemiasta johtuvien talousongelmien vuoksi. Ylen mukaan lähes 24 kuntaa aikoo lomauttaa opettajia syksyn aikana.

Vastustuksesta huolimatta hallitus ei ole valmis muuttamaan uudistuksen aikataulua. Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan esitys annetaan syyskuussa eduskunnalle budjettilain muodossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt