Pitkän matematiikan tunti Kuopion klassillisessa lukiossa joulukuussa 2019. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

Sari Sarkomaa: Esitys onkin koulutusleikkaus

Kokoomusedustaja perustelee oppivelvollisuusesityksen kuoppaamista Helsingin kaupungin lausunnolla.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ottaa Twitterissä ja Uuden Suomen Puheenvuoro-kirjoituksessaan kantaa hallituksen esitysluonnokseen oppivelvollisuuden pidentämisestä. Sarkomaa perustelee näkemystä Helsingin kaupungin esitysluonnoksesta antamalla lausunnolla.

Keisarilla ei ole vaatteita. Helsinki sen sanoi: esitys onkin koulutusleikkaus. Lakiluonnos vaikeuttaa koronakevään ongelmien korjaamista, se ei takaa toisen asteen tutkinnon suorittamista eikä tuo lisää tukea vaikeimmassa tilanteessa oleville nuorille, Sarkomaa kirjoittaa Twitterissä viitaten kirjoitukseensa Uudessa Suomen Puheenvuorossa.

– Vasemmistovihreän hallituksen suurimpana sivistystekonaan julistama oppivelvollisuuden pidentäminen osoittautui koulutusleikkaukseksi. Ei ole ihme, että lakiesitys herättää lausuntokierroksella kasvavaa huolta ja vastustusta, Sarkomaa kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossaan.

Sarkomaan mukaan Helsingin kaupunki näkee esityksen kustannusten olevan huomattavasti esitettyä suuremmat.

– Esitysluonnoksen kustannusarviot ovat Helsingin lausunnon mukaan täysin alimitoitettu ja yli 40 prosenttia suuremmat kuin hallitus arvioi. Helsinki ei pidä esitystä mahdollisena ilman lisärahoitusta, Sarkomaa kirjoittaa.

– Pääkaupunki alleviivaa lausunnossaan suurta riskiä, että alimitoitettu rahoitus on vaarassa johtaa siihen, että rahat jouduttaisiin leikkaamaan toisaalta. Tämä vaarantaisi toisen asteen koulutuksen ja perusopetuksen laadun.

Oppivelvollisuusiän pidentämisen sijaan Sarkomaa ehdottaa esimerkiksi opinto-ohjaukseen panostamista ja taloudellisen tuen tarjoamista sitä tarvitseville.

– Hallituksen esitystä vaikuttavampaa olisi panostaa siihen, että perusopetusta, koulupolun nivelvaiheita ja opinto-ohjausta vahvistetaan niin, että kaikki saavuttavat riittävät perustaidot ja löytävät oman koulutusväylänsä. Voimavaroja tarvitaan myös toisen asteen koulutuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja oppimisen tuen vahvistamiseen sekä kohdennettuun taloudelliseen tukeen niille, joille opintokustannukset muodostuisivat voisivat muodostua esteeksi, Sarkomaa toteaa.

– Hallituksen lausunnolla oleva oppivelvollisuuden pidentämisesitys on vastuullista ja viisasta kuopata.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt