Sanni Grahn-Laasonen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sanni Grahn-Laasonen: Perhevapaauudistus kaatui arvoihin

Opetusministerin mukaan neuvottelujen lopussa esillä ollut malli olisi lisännyt naisten työllisyyttä tuhansilla.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo kokoomuksen kääntävän katseen perhevapaauudistuksessa eteenpäin hallituksen epäonnistuttua saavuttamaan asiassa yhteisymmärrystä. Uudistusta tarvitaan, mutta nyt siihen ei hallituksessa ollut valmiutta.

– Kysymys oli lopulta arvoista, Grahn-Laasonen kommentoi Verkkouutisille.

Ministeri vahvistaa tiedot, joiden mukaan loppusuoralla oli monia eri malleja ja kompromissia haettiin. Selväksi kuitenkin kävi, ettei kotihoidontukeen saa koskea. Kokoomus haki kotihoidontuen kolmanteen vuoteen porrastusta, alenemaa, jotta isien osuus vanhempainvapaissa olisi merkittävästi kasvanut ja samalla naisten työllisyysaste noussut.

– Esillä oli malli, joka olisi nostanut naisten työllisyyttä 3 000:lla, Grahn-Laasonen sanoo.

Omituista on, että hallitus käytti aikaa neuvotteluihin, joissa oli ilmeisesti koko ajan periaatteellinen näkemysero kotihoidontuesta. Ministerin mukaan neuvotteluja kannatti kuitenkin käydä, koska uudistukselle yhdessä asetetut reunaehdot olivat kestävät.

– Budjettiriihessä sovittiin uudistuksen reunaehdoista, jotka olivat tasa-arvo, työllisyys ja varhaiskasvatuksen vahvistaminen. Näiden raamien puitteissa oli erilaisia mahdollisia malleja. Lopulta tämä kaatui kotihoidontukeen, Grahn-Laasonen sanoo.

Neuvottelujen loppupuolella myös työmarkkinajärjestöt ilmaisivat halustaan auttaa hallitusta löytämään kompromissi perhevapaauudistuksen toteuttamiseksi.

Viime perjantaina vastuuministeri Annika Saarikko (kesk.) kuitenkin ilmoitti yllättäen, ettei edellytyksiä kompromissille ole. Tiedossa on ollut, että keskustan eduskuntaryhmä suhtautui nuivasti koko uudistukseen. Myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) on pitänyt kotihoidontukea periaatteen kysymyksenä.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt